Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2012

Περιφέρεια Αττικής: ζητεί παρέμβαση για τα ιατρικά απόβλητα

Την παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας για τη βιωσιμότητα και λειτουργία του Αποτεφρωτήρα Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων που λειτουργεί στον ΧΥΤΑ Φυλής, ζήτησε με επιστολή του ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, από τον Υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) λειτουργεί περιβαλλοντικά αδειοδοτημένη μονάδα διαχείρισης Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων (ΕΙΑ) στην Ελλάδα εντός της εγκατάστασης διαχείρισης απορριμμάτων Φυλής. Πρόκειται για μία σύγχρονη μονάδα αποτέφρωσης, δυναμικότητας 30 τόνων ημερησίως, ενδεδειγμένη λύση για τη διαχείριση των επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων.


Τα τελευταία χρόνια ωστόσο έχουν ανακύψει σοβαρά ζητήματα στη λειτουργία της για την επίλυση των οποίων ζητήθηκε η παρέμβαση του Υπουργείου. Το πρώτο αφορά στα χρέη που έχουν συσσωρευτεί από τις από τις δημόσιες Υγειονομικές Μονάδες, που σύμφωνα με τις Οικονομικές Υπηρεσίες του ΕΔΣΝΑ ξεπερνούν τα 4.000.000,00 €. Αντίστοιχου ύψους χρέη υπάρχουν και από ιδιωτικές υγειονομικές μονάδες και ιδιώτες μεταφορείς.

Το δεύτερο αφορά στην προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Ειδικότερα κατά το παρελθόν είχαν καταγραφεί μεμονωμένα περιστατικά απόρριψης Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων μαζί με οικιακά, καθώς και ο επισφαλής διαχωρισμός των τοξικών (που πρέπει να οδηγούνται για θερμοκαταστροφή) από τα μολυσματικά απόβλητα. Για την αντιμετώπιση του ζητήματος πρέπει να εκδοθεί οδηγία προς τα νοσοκομεία προκειμένου να συνεργάζονται με τον ΕΔΣΝΑ,

Τέλος, το τρίτο ζήτημα αφορά στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με την Επιτροπή Προμηθειών του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου, τόσο οι Υγειονομικές Μονάδες, όσο και ο ΕΔΣΝΑ να απαλλαγούν από τον βραχνά της υπογραφής ξεχωριστών συμβάσεων για την αποτέφρωση ή τη μεταφορά και αποτέφρωση των αποβλήτων τους.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, επεσήμανε ότι: «Με τη λειτουργία του Αποτεφρωτήρα Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων ο ΕΔΣΝΑ συνέβαλε αποφασιστικά στη συμμόρφωση της χώρας μας με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. Παράλληλα έδωσε συνολική λύση στο πρόβλημα διαχείρισης των ΕΙΑ της Αττικής και στη διακοπή της λειτουργίας των απαρχαιωμένων κλιβάνων των υγειονομικών μονάδων, οι οποίοι αποτελούσαν σοβαρή απειλή για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων της πρωτεύουσας. Πλέον όμως η συσσώρευση των χρεών απειλεί ευθέως τη βιωσιμότητα της Μονάδας, ενδεχόμενο κλείσιμο της οποίας θα οδηγήσει την διαχείριση των ΕΙΑ σε αδιέξοδο».

Πηγή: econews

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

zougla gr: Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin