Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Τα τρία σενάρια της επιβεβαιωτικής γεώτρησης της Noble στο οικόπεδο 12

Τρία σενάρια έχει καταθέσει στο υπουργείο Ενέργειας και Εμπορίου της Κύπρου η αμερικανική εταιρεία Noble για την κρίσιμη επιβεβαιωτική γεώτρηση στο οικόπεδο 12 «Αφροδίτη» της κυπριακής ΑΟΖ.
Τα σενάρια της Noble είναι:
1. Η επιβεβαιωτική γεώτρηση να αποδείξει ότι το κοίτασμα είναι της τάξης των 7-8 τρισ. κυβικών ποδών, που είναι και η επικρατέστερη εκδοχή.
2. Η επιβεβαιωτική να δείξει ότι το κοίτασμα είναι της τάξης των 5 τρισ. κυβικών ποδών που είναι το πλέον αρνητικό σενάριο.
3. Να διαπιστωθεί ότι το κοίτασμα είναι ανάλογο του Ταμάρ, δηλαδή της τάξης των 10 τρισ. κυβικών ποδών.

Στο πρώτο σενάριο, σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», όλα θα είναι ικανοποιητικά, θα πρόκειται δηλαδή, για ένα εξαιρετικό κοίτασμα, που υπερκαλύπτει τις ανάγκες για βιώσιμο τερματικό υγροποίησης, αφού η ελάχιστη απαιτούμενη ποσότητα προς αυτή την κατεύθυνση είναι τα 6 τρισ. κ. πόδια.
Στο δεύτερο σενάριο, λιγότερο πιθανό αλλά που δεν αποκλείεται, η Noble δεν θεωρεί ότι τα πράγματα γίνονται απογοητευτικά. Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι σύντομα θα προχωρήσει σε δοκιμαστική γεώτρηση στο δεύτερο κοίτασμα, το οποίο εντόπισε στο τεμάχιο «12», της τάξης των 3-5 τρισ. κ. ποδών. Αυτό φέρνει κάποια καθυστέρηση, αλλά συνολικά και τα δύο τεμάχια εξασφαλίζουν επίσης πλήρως τη λειτουργία του τερματικού. Αν είναι απογοητευτικά και τα αποτελέσματα του δεύτερου κοιτάσματος, τότε το κοίτασμα «Αφροδίτη» θα είναι επίσης αξιοποιήσιμο με πλωτή μονάδα υγροποίησης.
Το επίσης πιθανό σενάριο να διαπιστωθεί ότι το «Αφροδίτη» είναι της τάξης των 10 τρισ. κ. ποδών, επίσης σημαίνει κάποια καθυστέρηση, αλλά θετική, διότι θα απαιτηθεί και δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση, αφού θα πρόκειται για ιδιαίτερα μεγάλο κοίτασμα.
 onlycy.com
5/6/13
---
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin