Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Αγωγός EastMed: Λακκοτρύπης - Μανιάτης στον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για Ενεργειακή Ενωση

Συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν και αρμόδιο Επίτροπο για την Ενεργειακή Ένωση Μάρος Σέφκοβιτς θα έχουν σήμερα οι Υπουργοί Ενέργειας της Κύπρου και της Ελλάδας, Γιώργος Λακκοτρύπης και Γιάννης Μανιάτης, σε μια προσπάθεια να «κλειδώσουν» τον αγωγό που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη. 


Στη συνάντηση επρόκειτο να συμμετέχει και ο Υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Σιλβάν Σιαλόμ, ωστόσο δεν θα παραστεί λόγω της πολιτικής κατάστασης στη χώρα.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης είχε αναφέρει πως η συνάντηση διευθετήθηκε μετά από κοινή επιστολή των τριών Υπουργών με την οποία ζητούσαν συνάντηση με τον κ. Σέφκοβιτς.

Επίσης ανέφερε πως θα έχει και χωριστή συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο.

Αντικείμενο της συζήτησης θα είναι ο σχεδιαζόμενος αγωγός Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας για μεταφορά φυσικού αερίου προς την ΕΕ. Η συνάντηση γίνεται ενόψει της νέας πρόσκλησης για υποβολή έργων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έργα κοινού ενδιαφέροντος, η οποία αναμένεται να γίνει στο πρώτο τρίμηνο του 2015 και προκειμένου το έργο, που στην ουσία αποτελεί τη συγχώνευση της κυπριακής πρότασης για τον αγωγό Trans Med, με τον αγωγό East Med που πρότεινε η Ελλάδα, να περιληφθεί στον κατάλογο έργων κοινού ενδιαφέροντος (projects of common interest - pci) της ΕΕ, με φορέα υλοποίησης την ελληνική ΔΕΠΑ (Δημόσια Επιχείρηση Αερίου).

Αφού περιληφθούν τα έργα στον κατάλογο έργων κοινού ενδιαφέροντος, τότε θα μπορεί να ζητηθεί χρηματοδότηση για τη διενέργεια μελετών για την τεχνική και οικονομική βιωσιμότητα, ενώ η ύπαρξη του έργου στον κατάλογο με τα έργα κοινού ενδιαφέροντος ανοίγει το δρόμο για την τελική χρηματοδότησή του.

Τα έργα που θα εγκρίνονται αποκτούν πρόσβαση σε χρηματοδότηση από τη Διευκόλυνση «Ενώνοντας την Ευρώπη»  (Connecting Europe Facility) με ένα προϋπολογισμό €5,85 δισεκατομμυρίων. Ήδη η Κομισιόν ενέκρινε την παραχώρηση €647 εκατομμυρίων για σημαντικά ενεργειακά έργα.
Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

8/12/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

1 σχόλιο:

 1. Ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης και ο Κύπριος Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης, είχαν σήμερα συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν και αρμόδιο Επίτροπο για την Ενεργειακή Ένωση, Maros Sefcovic, με θέμα τις προοπτικές αξιοποίησης των αποθεμάτων Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου...

  Στην συνάντηση είχε προγραμματισθεί να συμμετάσχει και ο Ισραηλινός Υπουργός Ενέργειας, Silvan Shalom, o οποίος είχε συνυπογράψει προσφάτως επιστολή από κοινού με τους άλλους δύο Υπουργούς προς τον κ. Sefcovic, ωστόσο τελικώς δεν κατάφερε να παραστεί εξαιτίας επειγουσών προεκλογικών υποχρεώσεών του.

  Οι δύο Υπουργοί υπογράμμισαν προς τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής τη σημασία του διαδρόμου φυσικού αερίου Ισραήλ-Κύπρου-Κρήτης-ηπειρωτικής Ελλάδας-Ιταλίας (East-Med Corridor), έργο κρίσιμης σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  Ο εν λόγω αγωγός, ο οποίος θα διαθέτει χωρητικότητα αντίστοιχη του Νοτίου Διαδρόμου, ήτοι της τάξεως των 8-12 bcm, θα αποτελέσει μελλοντικά μία ακόμη εναλλακτική πηγή και όδευση για τις ευρωπαϊκές χώρες, τη στιγμή ακριβώς που η αναζήτηση τέτοιων οδεύσεων έχει αναχθεί σε στρατηγική προτεραιότητα από την ΕΕ.

  Όπως τόνισε ο κ. Μανιάτης, ο East-Med διαθέτει επιπλέον το πλεονέκτημα ότι θα διέρχεται εξ ολοκλήρου από κράτη-μέλη της ΕΕ και ως εκ τούτου ταυτίζεται απολύτως με τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις της ΕΕ, ενώ οι προμελέτες καταδεικνύουν ότι ο αγωγός είναι τόσο τεχνικά εφικτός όσο και οικονομικά βιώσιμος. Επί του παρόντος ο East-Med βρίσκεται στα τελικά στάδια για την επιλογή της υλοποίησης της μελέτης σκοπιμότητας.

  O κ. Sefcovic επέδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τα στοιχεία που του παρουσιάσθηκαν και δεσμεύθηκε να μελετήσει τρόπους στήριξης του σχεδίου από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
  http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=785&sni[524]=3432&language=el-GR
  9/12/14

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin