Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Ν. Αναστασιάδης: Πιθανή λύση εντός 2016

Να γίνει η Κύπρος ένα νησί ειρηνικής συνύπαρξης ζήτησε ο Κύπριος πρόεδρος.

Μιλώντας από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί απηύθυναν έκκληση στη διεθνή κοινότητα για οικονομική και τεχνική στήριξη της λύσης του Κυπριακού, εφόσον υπάρξει συμφωνία.

Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε πως «ζητούμενο είναι η διευθέτηση βάσει του οράματος της πλειοψηφίας των Κυπρίων, και η Κύπρος να γίνει ένα νησί ειρηνικής συνύπαρξης και ανοχής βάσει των αρχών της Ε.Ε.».

Υπάρχουν στις διαπραγματεύσεις, σημείωσε, συγκλίσεις, αλλά και διαφορές σε θεμελιώδη θέματα. «Δεν θέλω να δώσω λανθασμένα μηνύματα, αλλά πιστεύω ότι το 2016 θα μπορούσε να είναι η χρονιά λύσης», σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο κ. Ακιντζί μετέφερε την «ισχυρή αποφασιστικότητα» των Τουρκοκυπρίων για λύση στη βάση «διζωνικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα στη βάση των αρχών και αξιών της Ε.Ε.».

Επίσης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι μια λύση θα ωφελήσει, όχι μόνο τις δύο κοινότητες, αλλά θα βελτιώσει και τις σχέσεις των εμπλεκομένων μερών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ελλάδας, της Τουρκίας και της επανενωμένης Κύπρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin