Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Χάγη: Ειδικό διεθνές δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στο Κόσοβο

Ένα ειδικό διεθνές δικαστήριο, το οποίο θα εκδικάζει εγκλήματα πολέμου που φέρονται να διέπραξαν Αλβανοί αντάρτες στο Κόσοβο κατά τη διάρκεια του πολέμου στην πρώην σερβική επαρχία (1998-99) αλλά και μετά τη σύρραξη, ανοίγει τις πύλες του εντός του έτους στη Χάγη, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η ολλανδική κυβέρνηση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί πιέσεις στο Κόσοβο για να διευθετηθεί το ζήτημα των εκατοντάδων εγκλημάτων πολέμου που φέρονται να διαπράχθηκαν σε βάρος Σέρβων, ρομά και άλλων από τον Στρατό Απελευθέρωσης του Κοσόβου (Ushtria Çlirimtare e Kosovës, UÇK) κατά τη διάρκεια του πολέμου και αμέσως μετά, εάν θέλει να προχωρήσει η διαδικασία ένταξής του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ε.Ε. θα χρηματοδοτήσει το δικαστήριο, το οποίο θα ονομάζεται Ειδικός Μετεγκατεστημένος Δικαστικός Θεσμός του Κοσόβου. Ένα διεθνές σώμα δικαστικών θα αναλάβει να εκδικάζει τις υποθέσεις με βάση τη νομοθεσία του Κοσσυφοπεδίου. Τα πρόσωπα που θα καταδικαστούν για εγκλήματα πολέμου δεν θα φυλακίζονται στην Ολλανδία, διευκρίνισε η ολλανδική κυβέρνηση.

Μέλη του UÇK έχουν κατηγορηθεί ότι διέπραξαν εγκλήματα πολέμου εναντίον Σέρβων και πολιτικών τους αντιπάλων, αλλά και ότι βεβήλωσαν μνημεία και πολιτιστικούς θεσμούς των Σέρβων, κατά τη διάρκεια της σύρραξης και κατόπιν.

Στον πόλεμο επενέβη το 1999 το NATO για να εκδιώξει τις σερβικές δυνάμεις από την επαρχία, μετά τις καταγγελίες ότι επιδίδονταν σε εκστρατεία εθνοκάθαρσης.

Το Κόσοβο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008 και έχει αναγνωριστεί από 100 χώρες, περιλαμβανομένων των μεγάλων δυνάμεων της Δύσης. Στον πόλεμο υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους 10.000 άνθρωποι, ενώ ακόμη 1.700 εξακολουθούν σήμερα να θεωρούνται αγνοούμενοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin