Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Kυπριακό και αγωγός

Ο μόνος αγωγός φυσικού αερίου που μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση του κυπριακού είναι ο αγωγός EastMed. Οι άλλες προσπάθειες που προωθούνται για άλλους λόγους μεταξύ των οποίων και ο ραγιαδισμός, είναι απλώς απαράδεκτοι για την Κύπρο.

Ήδη το γεγονός ότι υπάρχουν εγγυήτριες δυνάμεις είναι μία αμφισβήτηση της κυριαρχίας της και αυτό ξέρουμε πως χρησιμοποιήθηκε το 1974. Από τότε οι κινήσεις της Τουρκίας μόνο φιλικές δεν είναι προς αυτήν αφού θεωρεί ότι δεν υπάρχει καν.

 Κατά συνέπεια ακόμα και η αναφορά σ’ έναν αγωγό που περνά από την Τουρκία, είναι μία λανθασμένη στρατηγική, η οποία δεν έχει ούτε προοπτικές σε διπλωματικό επίπεδο, ούτε μέλλον σε οικονομικό επίπεδο. Και ο λόγος είναι απλός αφού θα προκαλούσε μια άμεση εξάρτηση που δεν θα είχε ούτε το όφελος της επικοινωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν μπορεί λοιπόν ν' αποτελεί κάποιο επιχείρημα ούτε για την επίλυση του κυπριακού, ούτε για το μέλλον της Κύπρου.

Τα στρατηγικά κοιτάσματα της Κύπρου βρίσκονται νότιά της λόγω της μεσογειακής ράχης και δεν έχει νόημα ν' αλλάξει το διάγραμμα ροής που στην ουσία έχει στόχο την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επίσης καθώς η τελευταία προωθεί και παροτρύνει τα κράτη μέλη να ερευνούν τις αυτόχθονες πηγές ενέργειας στον τομέα των υδρογονανθράκων με σκοπό να μειώσει τα απαραίτητα έξοδα που κάνει, αλλά και για να εξασφαλίσει, τουλάχιστον σ' ένα ποσοστό, την ενέργεια που απαιτούν οι δραστηριότητές της, με επιπτώσεις βέβαια σε παγκόσμιο επίπεδο κι όχι μόνο τοπικό.
  Ν. Λυγερός - OPUS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin