Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2016

Σοκ στην οικονομία από τα κυβερνητικά σχέδια

Στις Βρυξέλλες βρίσκονται τα βλέμματα όλης της Ευρώπης, όπου κρίνεται το μέλλον της Βρετανίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και το σοβαρό ζήτημα της προσφυγικής κρίσης και η αντιμετώπισή της.

Την ίδια ώρα, προς τα κάτω αναθεώρησε τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), στο πλαίσιο της δημοσιοποίησης των αναθεωρημένων προβλέψεών του.

Συγκεκριμένα, για το σύνολο του 2016, ο ΟΟΣΑ αναμένει ανάπτυξη 1,4% έναντι 1,8% της προηγούμενης εκτίμησης. Για το επόμενο έτος, ο Οργανισμός εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αναπτυχθεί κατά 1,7% έναντι 1,9% προηγουμένως.

Για τη Γερμανία, αναμένει ανάπτυξη 1,3% το 2016 και 1,7% το 2017 και για τη Γαλλία 1,2% και 1,5% αντίστοιχα.  Όσον αφορά τις ΗΠΑ, ο ΟΑΣΑ προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2% έναντι 2,5% της προηγούμενης ανάπτυξης.

Για το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας, η πρόβλεψη του Οργανισμού ανέρχεται στο 3% από 3,3% προηγουμένως για φέτος και 3,3% από 3,6% προηγουμένως, για το 2017.

Η υποβάθμιση των εκτιμήσεων του ΟΟΣΑ αντανακλά, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, τις αδυναμίες που διαπιστώνονται στο εμπόριο, τις επενδύσεις και την αύξηση των μισθών.

Από την πλευρά του, τη «σοβαρή του ανησυχία» για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, επανέλαβε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

«Είχα την ευκαιρία να συζητήσω το θέμα στην ακρόασή μου ενώπιον της Οικονομικής Επιτροπής, στις 23 Σεπτεμβρίου του 2015, και οι ηγέτες της Ευρωζώνης αναγνώρισαν αυτές τις ανησυχίες, ιδιαίτερα με το ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής στις 12 Ιουλίου του 2015» δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν τη βούλησή τους να εξετάσουν, εάν κριθεί αναγκαίο, πρόσθετα μέτρα για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους. Ωστόσο, έθεσαν ως απαραίτητη προϋπόθεση την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας, ο κ. Ντράγκι διαμήνυσε ότι «θα ήταν ιδιαίτερα επιθυμητή, με δεδομένη την τεχνογνωσία του στον σχεδιασμό και την παρακολούθηση οικονομικών προγραμμάτων βοήθειας». Πάντως, διευκρίνισε ότι «η ΕΚΤ δεν μπορεί να μιλήσει εκ μέρους του ΔΝΤ όσον αφορά μία πιθανή μελλοντική συμμετοχή του στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα».
  elzoni.gr
 19/2/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin