Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2016

Γκάμπριελ: «Όχι» σε αποκλεισμό από Σένγκεν, «ναι» σε άμεση ελάφρυνση χρέους υπό όρους

«Στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας θα πρέπει να δώσουμε περισσότερο βάρος στις επενδύσεις, στην αναπτυξιακή πολιτική και στη δίκαιη κατανομή βαρών» υποστηρίζει ο Γερμανός αντικαγκελάριος...


Ψευδολύση χαρακτηρίζει ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ την έξοδο της Ελλάδας από τη Σένγκεν, ενώ σημειώνει ότι η χώρα μας χρειάζεται επειγόντως ελάφρυνση του χρέους, υπό τον όρο βέβαια ότι η Αθήνα θα συνεχίσει με σοβαρότητα -όπως λέει- τις μεταρρυθμίσεις.

Η έξοδος ή ο αποκλεισμός ενός κράτους μέλους από τη ζώνη του Σένγκεν είναι «ψευδολύση», η οποία «θα δηλητηριάσει τον ευρωπαϊκό διάλογο» και «δεν μπορεί κανείς απλώς να ορίσει εκ νέου τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και μάλιστα να το κάνει παρακάμπτοντας τις ενδιαφερόμενες χώρες» γράφει ο υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε άρθρο του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ο πρόεδρος του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) κάνει αναφορά και στη κρίση χρέους, υποστηρίζοντας ότι από τα 200 δισ. ευρώ που έλαβε ως βοήθεια η Ελλάδα από το 2010 μέχρι το 2105, τα 145 δισ. δόθηκαν για την αποπληρωμή χρεών και δεν συνέβαλαν στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

«Ενεργοποιούμε δισεκατομμύρια επί δισεκατομμυρίων για να σταθεροποιήσουμε το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά δεν κατορθώσαμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα, την πραγματική οικονομία και τις κοινωνικές συνθήκες των ανθρώπων στις χώρες που παίρνουν τη βοήθεια, με αποτέλεσμα να διογκώνεται η δυσαρέσκεια για την ευρωπαϊκή πολιτική διάσωσης στους δανειστές και στους δανειζόμενους, παρατηρεί, ζητώντας να αλλάξει αυτή η πολιτική γιατί διαοφορετικά «αυτό θα προκαλέσει μάλλον την επιτάχυνση της διαδικασίας αποσύνθεσης της Ευρώπης παρά θα βοηθήσει τις ενδιαφερόμενες χώρες να αναπτυχθούν και να αυξήσουν την απασχόληση».

«Στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας θα πρέπει να δώσουμε περισσότερο βάρος στις επενδύσεις, στην αναπτυξιακή πολιτική και στη δίκαιη κατανομή βαρών» υποστηρίζει ο Γερμανός αντικαγκελάριος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους επειγόντως. «Εάν η ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει με σοβαρότητα τις μεταρρύθμισεις, θα πρέπει να βρούμε τρόπους να μειώσουμε το ελληνικό χρέος, η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως ελάφρυνση του χρέους, π.χ. με μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, ειδάλλως απειλείται με κοινωνικές ταραχές και ακυβερνησία. Σε σχέση με αυτήν την κατάσταση, οι σχεδόν εβδομαδιαίες προειδοποιήσεις από την Κομισιόν ότι θα πρέπει να κάνει περισσότερα για τη εξασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. ηχούν ως κυνισμός».
Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin