Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Ανοιχτά όλα τα μέτωπα της κυβέρνησης. Οι συμφωνίες δεν μπορεί να είναι «a la carte».

 Μεταξύ των βολών της αντιπολίτευσης για τη στάση του σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα και των πολλών αδιεξόδων που έχει δημιουργήσει βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η κυβέρνηση εν αναμονή της εκ νέου άφιξης των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα για ακόμη έναν γύρο διαπραγματεύσεων προσπαθεί να κρατηθεί όρθια απέναντι στην αγανάκτηση των κοινωνικών φορέων.

Στο προσκήνιο βρίσκεται και το θέμα του διαγωνισμού  για τις τηλεοπτικές άδειες, ο οποίος όπως έγινε χθες γνωστό θα προχωρήσει με διαδικασίες fast track.

Η σχετική διάταξη αναμένεται να κατατεθεί σήμερα, ενώ όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός η προκήρυξη του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες θα γίνει από την κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, από το βήμα του Υπουργικού Συμβουλίου ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα προς τις επαγγελματικές ομάδες στο εσωτερικό που αντιδρούν στο Ασφαλιστικό, αλλά και στους θεσμούς που πιέζουν για σκληρότερα μέτρα, έστειλε, δηλώνοντας πρώτον ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε προτάσεις, γιατί υπάρχει περιθώριο βελτιώσεων στην προωθούμενη μεταρρύθμιση, και, δεύτερον, ότι η χώρα τηρεί τις δεσμεύσεις της κατά γράμμα, το σχέδιο Κατρούγκαλου είναι ρεαλιστικό, εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού και προστατεύει τους ασθενέστερους.

Παράλληλα, απευθυνόμενος στους αγρότες, ο πρωθυπουργός τούς κάλεσε να προσέλθουν σε διάλογο, επί του σχεδίου Κατρούγκαλου, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε προτάσεις και πως «χωρίς διάλογο δεν προκύπτουν λύσεις». Προειδοποίησε, δε, ότι «κάνουν λάθος αν υπολογίζουν σε αυτούς που τώρα κάνουν ότι τους υποστηρίζουν, αλλά τα προηγούμενα χρόνια τους λοιδορούσαν».

Ακόμη, κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταθέσουν προτάσεις, ενώ κατήγγειλε τη στάση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, λέγοντας πως πρέπει να σταματήσουν το παιχνίδι της μικροπολιτικής και του λαϊκισμού εκείνοι που τα προηγούμενα χρόνια έβαλαν φωτιά στο Ασφαλιστικό.

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσεαπό την πλευρά της η ΝΔ, κατηγορώντας τον ότι «καθώς είναι εγκλωβισμένος στα αδιέξοδα που ο ίδιος δημιούργησε, συνεχίζει την πολιτική της πόλωσης, του διχασμού και της εξαπάτησης».

Στο μεταξύ, σχετικά με το θέμα των εργοδοτικών εισφορών ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως υπάρχει συμφωνία με τις εργοδοτικές οργανώσεις για αύξηση της τάξεως του 1% και «είναι αυτονόητο πως η πρόταση αυτή θα γίνει αποδεκτή από τους θεσμούς».

Όσον αφορά στην πορεία του ελληνικού προγράμματος και την αξιολόγηση, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως η κυβέρνηση «τηρεί κατά κατά γράμμα» τη συμφωνία με τους θεσμούς, έχοντας όμως ως βασική προτεραιότητα «την προστασία των ασθενέστερων».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να ολοκληρωθεί έγκαιρα η αξιολόγηση, χωρίς «τακτικισμούς» από την πλευρά των δανειστών, σημειώνοντας το γεγονός ότι υπήρξε υπέρβαση των στόχων του προϋπολογισμού κατά 2 δισ. ευρώ σε ταμειακή βάση.

Στην αρχή της παρέμβασής του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο προσφυγικό, επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για τη λειτουργία των hotspot ώς τις 18 Φεβρουαρίου, όμως περιμένει και από τους εταίρους να τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις. «Περιμένουμε να κάνουν το ίδιο (σ.σ. οι ευρωπαίοι εταίροι) σε ό,τι αφορά στις δικές τους υποχρεώσεις. Οι συμφωνίες δεν μπορεί να είναι a la carte».
  elzoni.gr
  11/2/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin