Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

ΕΕ: Στόχος οι 6.000 μετεγκαταστάσεις τον μήνα

Οι 6.000 μετεγκαταστάσεις τον μήνα είναι ο στόχος που έχει βάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Όπως δήλωσε ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε., μέχρι τώρα έχουν γίνει γύρω στις 800 μετεγκαταστάσεις και μόλις 241 από την Ελλάδα, ωστόσο υπάρχει η πρόθεση από την πλειονότητα των κρατών-μελών της ΕΕ να υπάρξουν περισσότερα αποτελέσματα.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος προειδοποίησε ότι «εάν δεν δουλέψει η μετεγκατάσταση, το σύστημα μπορεί να καταρρεύσει», υπογραμμίζοντας πως τώρα όλα τα hotspot έχουν τεθεί σε λειτουργία και γίνεται το 100% των καταγραφών.

Τόνισε επίσης πως θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να στηριχθεί η Ελλάδα, έτσι ώστε να είναι σε θέση να φιλοξενήσει 100.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

«Ο διάδρομος έκλεισε, τώρα όλοι πρέπει να σταθούμε στο πλευρό της Ελλάδας» δήλωσε από την πλευρά του, ο Ολλανδός υπουργός Μετανάστευσης και προεδρεύων του Συμβουλίου Κλάας Ντάικχοφ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να προχωρήσει το σχήμα μετεγκατάστασης, η επανεγκατάσταση και η αποστολή προσωπικού από τα κράτη μέλη στη Frontex.

Την ίδια ώρα, το ζήτημα περισσότερων μετεγκαταστάσεων προσφύγων έθεσε η Αθήνα στο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε., σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.

Ο κ. Μουζάλας ανέφερε ότι μετά από πολύ καιρό συζητήθηκε «με ένα ύφος που ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες» το ζήτημα της αύξησης της μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης από την Τουρκία.

Ο ίδιος τόνισε ότι για πρώτη φορά πολλά κράτη - μέλη (εκτός από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης) δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν και υποσχέθηκαν να αυξήσουν τον αριθμό μετεγκατάστασης, ενώ παράλληλα δεσμεύθηκαν να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες της Frontex και της EASO.

Σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα, η ελληνική πλευρά υπενθύμισε τον υποχρεωτικό χαρακτήρα της μετεγκατάστασης και πρότεινε πρακτικές λύσεις για το πώς μπορεί να βοηθηθεί η Τουρκία, για να συμμετάσχει στην επίλυση του προβλήματος.

Σχετικά με το θέμα της επανεισδοχής, τόνισε ότι η Ελλάδα ζήτησε βοήθεια από την Ε.Ε. για να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία, χωρίς να αφαιρούνται τα δικαιώματα των προσφύγων.
  elzoni.gr
11/3/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin