Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Γερμανία: Θρίαμβος των Πρασίνων και πρωτοφανή ποσοστά για το ξενοφοβικό AfD

Μεγάλη αύξηση στα ποσοστά του ξενοφοβικού κόμματος AfD  έδειξαν τα αποτελέσματα στις εκλογές σε τρία κρατίδια της Γερμανίας , τις πρώτες σημαντικές εκλογές, μετά το κλείσιμο της βαλκανικής οδού και της καταρχήν συμφωνίας με την Τουρκία.


Το ευρωφοβικό και ξενοφοβικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) που στήριξε μεγάλο μέρος της προεκλογικής του εκστρατείας κατά της πολιτικής της Άνγελα Μέρκελ για μια ευρωπαϊκή λύση στην προσφυγική κρίση έλαβε πρωτοφανή ποσοστά. Περισσότερο από 23% στο ανατολικό κρατίδιο της Σαξονίας- Άνχαλτ. Πάνω από 14% στο οικονομικά ισχυρό κρατίδιο της Βάδης Βυρτεμβέργης και αντίστοιχο ποσοστό στη Ρηνανία Παλατινάτο, η AfD κατάφερε να λάβει ποσοστά που ελάχιστοι μπορούσαν να προβλέψουν. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι στη Γερμανία τα τοπικά κρατίδια έχουν ενισχυμένες αρμοδιότητες, γι αυτό και οι τοπικές εκλογές καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό και από την τοπική και όχι την ομοσπονδιακή ατζέντα. Παρά ταύτα η Άνγκελα Μέρκελ ενδέχεται να βρεθεί ανάμεσα στις συμπληγάδες της ακροδεξιάς και της κεντροδεξιάς που θα προσπαθήσουν να αμφισβητήσουν την πολιτική της για το προσφυγικό, κάτι που ουδείς γνωρίζει τι αποτέλεσμα θα έχει για την Ελλάδα σε αυτήν την ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή.

Πτώση, αλλά όχι ήττα για την Μέρκελ

To CDU της Άνγκελα Μερκελ κατάφερε να διατηρήσει την πρώτη θέση στη Σαξονίας- Άνχαλτ, ενώ ήλπιζε να κερδίσει τον Βίνφριντ Κρέτσμαν των Πρασίνων στη Βάδη-Βυρτεμβέργη και να εκτοπίσει από την κορυφή τον ηγέτη του SPD στη Ρηνανία-Παλατινάτο με την υποψήφια των Χριστιανοδημοκρατών Τζούλια Κλέκνερ, η οποία ενώ εμφανιζόταν ως πιθανή διάδοχος της Άνγκελα Μέρκελ στην προεδρία του CDU, πλέον η υποψηφιότητά της φαντάζει απίθανη.

Ωστόσο, το κόμμα της Καγκελαρίου Μέκρελ έπεσε στη Σαξονία – Άνχαλτ, από το 32,5% στις εκλογές του 2011 στο 29,8%, στη Βάδη Βυρτεμβέργη από το 39% στο 27% και στη Ρηνανία-Παλατινάτο από το 35,2% στο 31,8%. Ποσοστά, όμως, πολύ καλύτερα από αυτά που έδειχναν οι δημοσκοπήσεις. Ουσιαστικά η Άνγκελα Μέρκελ κατάφερε να χάσει, αλλά και να κερδίσει την ίδια στιμή.

Μεγάλες απώλειες για Σοσιαλιστές και Αριστερά

Την ίδια στιγμή οι σοσιαλδημοκράτες υπέστησαν μεγάλες απώλειες. Στο ανατολικογερμανικό κρατίδιο της Σαξονίας-Άνχαλτ, όπου το SPD συγκέντρωσε μόλις 10,6%. Πρόκειται για το χειρότερο αποτέλεσμα των σοσιαλδημοκρατών στο κρατίδιο αυτό και το δεύτερο χειρότερο στην ιστορία του κόμματος. Μεγάλες απώλειες κατέγραψε και η Αριστερά (Die Linke) με τους ψηφοφόρους των δύο αυτών κομμάτων, μαζί με ένα μεγάλο ποσοστό αυτών που δεν ψήφισαν το 2011 ή ψήφισαν για πρώτη φορά το 2016, να στρέφονται προς την AfD. Στα αξιοσημείωτα των τοπικών εκλογών περιλαμβάνεται και η "επιστροφή" των Φιλελευθέρων (FDP) του Κρίστιαν Λίντνερ, οι οποίοι σήμερα δεν εκπροσωπούνται στην ομοσπονδιακή Βουλή ((Bundestag) , αλλά θα δίνουν το παρών στα τοπικά κοινοβούλια της Βάδης- Βυρτεμβέργης και της Ρηνανίας-Παλατινάτου, ενώ δεν αποκλείεται να αναλάβουν και ρόλο ρυθμιστή λόγω του κατακερματισμένου πολιτικού τοπίου σε αυτά τα κρατίδια.


Θρίαμβος των Πρασίνων στη Βάδη-Βυρτεμβέργη


Αίσθηση προκαλεί ο θρίαμβος των Πρασίνων στη Βάδη-Βυρτεμβέργη καθώς ο πρωθυπουργός Βίνφριντ Κρέτσμαν, ο οποίος στήριξε ανοιχτά την πολιτκή της Άνγκελα Μέρκελ στο προσφυγικό, αλλά και λόγω της προσωπικότητάς του όχι μόνο διατηρεί τα ποσοστά του, αλλά αφήνει πίσω του τους χριστιανοδημοκράτες, οποίοι έχασαν περισσότερο από 12% των ψήφων σε σχέση με το 2011.
 protothema.gr
14/3/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin