Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Αποδυναμώνεται ο κυβερνητικός συνασπισμός της Βραζιλίας

Να θέσει εαυτόν εκτός της κυβερνητικής συμμαχίας αποφάσισε το κεντρώο κόμμα PMDB, δίνοντας ακόμη ένα χτύπημα στην κεντροαριστερή πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ, η οποία έρχεται πιο κοντά στην αποπομπή της.

Το PMDB απέσυρε να τους εναπομείναντες έξι υπουργούς του από την κυβέρνηση και προσχώρησε στην αντιπολίτευση.

Το Κόμμα του Βραζιλιανού Δημοκρατικού Κινήματος αποφάσισε μετά τη συνεδρίαση της ηγετικής του ομάδας ότι οι έξι υπουργοί που ανήκουν στις τάξεις του και όλα τα μέλη του που έχουν διοριστεί σε κρατικά αξιώματα πρέπει να παραιτηθούν. Σε διαφορετική περίπτωση θα αντιμετωπίσουν πειθαρχικές διαδικασίες.

Βάσει του προεδρικού συστήματος της Βραζιλίας, η κατάρρευση της κυβέρνησης δεν συνεπάγεται ότι η κ. Ρουσέφ οφείλει να εγκαταλείψει το αξίωμα, αλλά η εξέλιξη αυξάνει τις πιθανότητες η πρόεδρος να αποπεμφθεί από το Κογκρέσο μέσα στους επόμενους μήνες.

Αυτό θα σήμαινε ότι ο 75χρονος Μισέλ Τέμερ, ηγέτης του PMDB και αντιπρόεδρος της χώρας, θα αναλάβει πρόεδρος.

Η αντιπολίτευση πιέζει για την αποπομπή της προέδρου, καθώς κατηγορεί την κ. Ρουσέφ ότι παραποίησε τα στοιχεία για το έλλειμμα ώστε να διευκολυνθεί η επανεκλογή της. Η προσπάθειά της απέκτησε ορμή, καθώς οι πολίτες είναι απογοητευμένοι από τη σοβαρότερη ύφεση της οικονομίας εδώ και δεκαετίες, αλλά και το τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς στην δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Petrobras, στο οποίο έχουν εμπλακεί πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος της 68χρονης προέδρου.

Το PMDB, το μεγαλύτερο κόμμα του Κογκρέσου, με 69 βουλευτές επί του συνόλου των 513 και 18 γερουσιαστές εκ των 81, ήταν ο βασικός εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό το αριστερό Κόμμα Εργαζομένων (PT).

«Η κυβέρνηση της Ντίλμα τέλειωσε», δήλωσε με ικανοποίηση ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, γερουσιαστής του κεντρώου Κόμματος της Βραζιλιανής Σοσιαλδημοκρατίας (PSDB) Αέσιο Νέβες, ο οποίος είχε ηττηθεί από την κ. Ρουσέφ στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2014. «Η αποχώρηση του PMDB βάζει το τελευταίο καρφί στο φέρετρο μιας ετοιμοθάνατης κυβέρνησης», πρόσθεσε, μιλώντας σε ξένους ανταποκριτές.

Ο κ. Νέβες δήλωσε έτοιμος να υποστηρίξει μια ενδεχόμενη μεταβατική κυβέρνηση με ένα «πρόγραμμα εκτάκτου ανάγκης» για την αντιμετώπιση της ύφεσης της βραζιλιάνικης οικονομίας. Αλλά ο αντιπρόεδρος Τέμερ - με τον οποίο είχε συναντηθεί πρόσφατα - θα πρέπει να αποδεχθεί «ένα πρόγραμμα που θα συνεπάγεται σκληρές θυσίες για τη χώρα», προειδοποίησε ο ίδιος.

Ο υπουργός Τουρισμού Ενρίκε Άλβες, μέλος του PMDB, είχε ήδη παραιτηθεί τη Δευτέρα το βράδυ. Ωστόσο το κόμμα, καθώς αντιμετωπίζει αντιρρήσεις, ενδέχεται να αφήσει περιθώριο στους υπόλοιπους υπουργούς του ως την 12η Απριλίου για να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους.
 [elzoni.gr]
31/3/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin