Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Μετά τα παζάρια στις Βρυξέλλες, έρχονται τα παζάρια στην Αθήνα

Την επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα, η οποία μπορεί και να γίνει ακόμα και από την Τρίτη, αναμένει μετά το χθεσινό Eurogroup, η ελληνική κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε ανάμεσα στις δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας.
Μετά το τουρκικό παζάρι στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό, όπως έγινε γνωστό, η ΕΕ δέχεται να διπλασιάσει στα 6 δισ. ευρώ την οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία (με τη διάθεση άλλων τριών δισ. ευρώ έως το 2018) και να επιταχύνει την απελευθέρωση της βίζας για τα ταξίδια των Τούρκων στην Ευρώπη.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου προσήλθε στο γεύμα εργασίας με τους «28» με νέα τουρκικά αιτήματα της τελευταίας στιγμής σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο -(επιτάχυνση ενταξιακής διαδικασίας, επίσπευση απελευθέρωσης βίζας έως τον Ιούνιο και επιπλέον βοήθεια τριών δισ. ευρώ), προσφέροντας κατά πληροφορίες σε αντάλλαγμα να δεχθεί πίσω η Τουρκία τους μη Σύρους πρόσφυγες, ή ακόμη και Σύρους, και όσους εντοπίζονται σε λέμβους στα χωρικά της ύδατα.

Παράλληλα, το πρακτορείο Reuters επικαλείται προσχέδιο ενός ενδεχόμενου νέου Σχεδίου Δράσης ΕΕ-Τουρκίας που βασίζεται στις τουρκικές προτάσεις και κυκλοφόρησε κατά τη διάρκεια της συνάντησης από τον Ντόναλντ Τουσκ ως βάση συζήτησης μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών. Περιλαμβάνει ενέργειες που θα μπορούσαν να λάβουν οι δύο πλευρές προς τερματισμό της προσφυγική κρίσης -και δεν αποτελεί πρόταση της ΕΕ, όπως εκ παραδρομής είχε αρχικά μεταδώσει το βρετανικό πρακτορείο.

Στο προσχέδιο γίνεται αναφορά σε διπλασιασμό της οικονομικής βοήθειας της ΕΕ προς την Τουρκία με τη διάθεση άλλων τριών δισ. ευρώ έως το 2018 (φθάνοντας στο ποσό των έξι δισ. ευρώ), καθώς και σε απελευθέρωση της βίζας για τα ταξίδια των Τούρκων στην ΕΕ έως τα τέλη Ιουνίου.

Περιλαμβάνεται πρόταση για επαναπροώθηση όλων των προσφύγων και μεταναστών από τα ελληνικά νησιά, περιλαμβανομένων των Σύρων, με δικαίωμα της Τουρκίας να προωθεί στην Ευρώπη έναν Σύρο πρόσφυγα για κάθε Σύρο που δέχεται πίσω.

Αναφέρεται, επίσης, ότι η ΕΕ θα απομακρύνει πλήρως από τα ελληνικά νησιά όλους τους πρόσφυγες, κάνοντας στη συνέχεια δεκτούς μόνο όσους έφτασαν στα ελληνικά νησιά έπειτα από κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία. Δεν δίνονται περαιτέρω λεπτομέρειες για το πώς θα εφαρμοστεί αυτό το σημείο της συμφωνίας.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στα συγκεκριμένα βήματα προόδου που πρέπει να κάνει η Άγκυρα ως προϋπόθεση για το άνοιγμα των κεφαλαίων της ενταξιακής διαδικασίας κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο της ΕΕ.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός είπε πως τα κεφάλαια δεν μπορούν να ανοίξουν εάν δεν υπάρξουν βήματα προόδου από την πλευρά της Τουρκίας στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας και στο θέμα του casus belli.

Στο μεταξύ, το NATO ανέπτυξε πλοία στα ελληνικά και στα τουρκικά χωρικά ύδατα για την αντιμετώπιση των παράνομων δικτύων διακινητών μεταναστών, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι καθησυχάστηκαν οι ανησυχίες τόσο της Αθήνας, όσο και της Άγκυρας.

«Το NATO ξεκινά δραστηριότητες στα χωρικά ύδατα (της Ελλάδας και της Τουρκίας) σήμερα», ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ στις Βρυξέλλες, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Επεκτείνουμε τη συνεργασία μας με τον FRONTEX (τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των Κρατών Μελών της Ε.Ε.) και αυξάνουμε τον αριθμό των πλοίων που αναπτύσσουμε», πρόσθεσε ο ίδιος, διευκρινίζοντας ότι η Γαλλία και η Βρετανία συμφώνησαν να στείλουν πολεμικά πλοία στο Αιγαίο.
 elzoni.gr
8/3/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin