Τρίτη, 29 Μαρτίου 2016

Martin Schulz: Αμοιβαίες υποχωρήσεις για να βρεθεί τελική συμφωνία στο Κυπριακό

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, δήλωσε, αναφερόμενος στο Κυπριακό, ότι εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια στην επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας στο Κυπριακό, καθώς, όπως σημείωσε, ισχύει η αρχή «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί μέχρις ότου συμφωνηθούν όλα».

Μιλώντας από το βήμα της κυπριακής Βουλής, ο κ. Σουλτς υπέδειξε ότι «όλες οι πλευρές πρέπει να κάνουν υποχωρήσεις στο ένα ή το άλλο σημείο για να μπορέσουν να επιτευχθούν συμβιβασμοί». Η τύχη της Κύπρου, είπε, «δεν επιτρέπεται τώρα να εξαρτηθεί από λεπτομέρειες», διότι, όπως σημείωσε, «αν επιτευχθεί η επανένωση, αυτό θα είναι προς όφελος όλων των Κυπρίων, από πολιτική, οικονομική και πολιτιστική άποψη».

Ο κ. Σουλτς επισήμανε ότι η Ευρώπη λειτουργεί διαρκώς υπό καθεστώς κρίσης και σημείωσε ότι το 2015 ήταν ο δυσκολότερος χρόνος, που βίωσε στην 30ετή πολιτική του σταδιοδρομία.

«Αυτό που μου προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία είναι ότι οι κρίσεις αυτές δεν μας φέρνουν πιο κοντά εμάς του Ευρωπαίους, αλλά απειλούν να μας διχάσουν», είπε.

Τα αποτελέσματα της τελευταίας συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικρίθηκαν από πολλές πλευρές, ανέφερε ο κ. Σουλτς. «Για μένα, όμως, αυτή η σύνοδος κορυφής ήταν -θα τολμούσα να πω- ένα σημαντικό σημείο καμπής, διότι για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό ήταν επιτέλους και πάλι αισθητή η πολιτική βούληση να βρεθούν κοινές λύσεις», τόνισε.

Ο ρεαλισμός, σύμφωνα με τον κ. Σουλτς, επιτάσσει επίσης «να αναγνωρίσουμε ότι δεν θα βρούμε λύση χωρίς την Τουρκία». Αυτό, όμως, είπε, δεν σημαίνει ότι είμαστε διατεθειμένοι σε αντάλλαγμα, να θυσιάσουμε τις αξίες μας.
Επίσης, υπογράμμισε πως «ένα πράγμα είναι η ενταξιακή διαδικασία και άλλο πράγμα η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης».

Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκανε σαφές ότι «οι διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού, η προσφυγική κρίση και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είναι ξεχωριστά στοιχεία και δεν πρέπει να συνδυάζονται».
  huffingtonpost.gr
29/3/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin