Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Pierre Moscovici: Συμφωνία με την Ελλάδα στις Eπόμενες Hμέρες

Την βεβαιότητά του ότι οι ελληνικές αρχές θα καταλήξουν σε συμφωνία με την τρόικα τις επόμενες ημέρες και την πληροφορία ότι το 99% του λεγόμενου ελληνικού πακέτου έχει κλείσει, μετέφερε σε συνέντευξη σε μικρή ομάδα δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, στην οποία μετείχε και το ΚΥΠΕ, ο επίτροπος αρμόδιος για την οικονομία Πιέρ Μοσκοβισί.

Ο Επίτροπος ξεκαθάρισε ότι το “ελληνικό πακέτο” έχει τρεις πυλώνες: “τα δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να νομοθετηθούν μπροστά, τον μηχανισμό των εφεδρικών μέτρων που αποφάσισε το eurogroup και τη βιωσιμότητα του χρέους”.

Σε σχέση με τον πρώτο πυλώνα ο Πιέρ Μοσκοβισί είπε πως “το 99% των μέτρων έχει κλειδώσει”, πως έχει “καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου και μόνο λεπτομέρειες είναι ανοιχτές”, ενώ “χρειάστηκε τεράστια προσπάθεια σύγκλιση με τις ελληνικές αρχές, μεταξύ των μελών του eurogroup και μεταξύ των θεσμών για να φτάσουμε εκεί”. Τα μέτρα εξήγησε περιλαμβάνουν τις συντάξεις, το φορολογικό νομοσχέδιο, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια: “ελάχιστα στοιχεία μένει να κλείσουν από αυτά και είναι απλά ζήτημα ημερών, δουλέψαμε σε πολύ σκληρές συνθήκες για να φτάσουμε εδώ”.

Σε σχέση με τον δεύτερο πυλώνα ο επίτροπος ανέφερε ότι:

“Η Κομισιόν έχει την αίσθηση ότι τα μέτρα του πρώτου πυλώνα επαρκούν για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, όμως το ΔΝΤ είχε τη δική του άποψη και εκτίμησε ότι απαιτείται επιπρόσθετη προσαρμογή 2%. Το eurogroup απεδέχθη την πρόταση του ΔΝΤ πως θα πρέπει να έχουμε μια εξασφάλιση σε περίπτωση απόκλισης. Συζητάμε για έναν μηχανισμό ο οποίος πρέπει να είναι αξιόπιστος, αποτελεσματικός, να νομοθετηθεί από τώρα, να είναι αυτόματος και να το ενεργοποιούν αντικειμενικά κριτήρια”

Ο Πιέρ Μοσκοβισί αποκάλυψε ότι “η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε ένα μηχανισμό ο οποίος αξίζει να εξεταστεί. Η Κομισιόν θα λειτουργήσει ως διευκολυντής για μια συμφωνία επ’ αυτού. Χρειαζόμαστε ένα έξτρα επίπεδο προστασίας από αποκλίσεις. Τα μέτρα πρέπει αν είναι συγκεκριμένα αλλά όχι και να ληφθούν από τώρα - μόνο αν χρειαστεί”.

Σημείωσε δε ότι: “σε σχέση με τον τρίτο πυλώνα, το χρέος, εξετάζουμε διάφορες εκδοχές, το eurogroup έδωσε πολιτική εντολή στους θεσμούς να αρχίσουν να συζητάνε για αυτό και στο τραπέζι είναι τα επιτόκια, η επέκταση της ωρίμανσης και της περιόδου χάριτος των δανείων”.

“Θα μπορούσαμε να καταλήξουμε άμεσα σε λύση”, είπε ο επίτροπος, “στο επίπεδο του eurogroup”, ανέφερε χαρακτηριστικά. “Κανένας δεν έχει όφελος από την καθυστέρηση τώρα, δεν πρέπει να διευρυνθεί η αβεβαιότητα. Με κοινή δουλειά θα κλείσουν όλα, τη στιγμή μάλιστα που το πιο δύσκολο μέρος , ο πρώτος πυλώνας είναι έτοιμος για νομοθέτηση”.

“Το μνημόνιο αποτελεί τον οδικό μας χάρτη” είπε ο Πιέρ Μοσκοβισί, “όλοι πρέπει να το σεβαστούν και να το υλοποιήσουν”.

“Οι αποφάσεις του eurogroup και τα όσα είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, έχουν λεχθεί με την μεγαλύτερη δυνατή προσοχή στην διατύπωση. Η ανακοίνωση του eurogroup (του Άμστερνταμ) είναι επίσης ο οδικός μας χάρτης. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είναι ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός πρόεδρος και έχει συμβάλει καθοριστικά στην συμφωνία. Ο λόγος που ανέβαλε το σημερινό eurogroup ήταν διότι χρειαζόταν λίγος ακόμα χρόνος για να επιτευχθεί η συμφωνία. Σε αυτόν επαφίεται πότε θα το συγκαλέσει”
 ΚΥΠΕ/kathimerini.com.cy
28/4/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin