Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Tσακαλώτος :Oυσιαστική συμφωνία για μέτρα και χρέος

Ουσιαστική συμφωνία, σε ένα θετικό Eurogroup, με τεχνικές μόνο λεπτομέρειες να απομένουν για ολοκλήρωση τις επόμενες μέρες, ανακοίνωσε από το Άμστερνταμ, ο υπουργός οικονομικών της Ελλάδας Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Άμστερνταμ. "Κανείς δεν αμφισβήτησε" είπε ο υπουργός, "τα όσα έχουν συμφωνηθεί και τα όσα έχουν επιτευχθεί".

"Δεσμευόμαστε πλήρως, να δράσουμε νομοθετικά επί των μέτρων της συμφωνίας του καλοκαιριού για μέτρα 3% τώρα, 1% από το φορολογικό, 1% από το συνταξιοδοτικό και 1% από διαρθρωτικά μέτρα και άλλο ένα ποσοστό 2% σε εφεδρικά μέτρα για το 2018", είπε ο υπουργός οικονομικών.

Ο υπουργός εξήγησε ότι το 3,5% κατά τη λογική των ευρωπαϊκών μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τα παρόντα μέτρα, ενώ το ΔΝΤ θεωρεί πως το ποσοστό που θα επιτευχθεί το 2015 χωρίς πρόσθετα μέτρα είναι μόνο 1,5%.


Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συμφώνησε ότι τα μέτρα πρέπει να είναι αξιόπιστα και αποτελεσματικά, αλλά αμφισβήτησε ότι μπορούν να νομοθετηθούν με αυτοματισμό από τώρα, λόγω του ελληνικού νομικού συστήματος. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα συνομιλία του με τον Μισέλ Σαπέν, ο οποίος του επεσήμανε ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί ούτε στη Γαλλία.

Ωστόσο απαντώντας σε ερώτηση εξήγησε ότι "υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι να δεσμευθεί αποτελεσματικά ένα κράτος και να ξεπεράσει τον αυτοματισμό". Θεωρεί όμως, όπως και οι Ευρωπαίοι, ότι "το πακέτο πρέπει να είναι αποτελεσματικό και μαζί με τη ρύθμιση του χρέους να αποδεικνύει στους πολίτες, τους επενδυτές και τις αγορές ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα, πως οι καταθέσεις πρέπει να επιστρέψουν στις τράπεζες και πως ο φαύλος κύκλος της οικονομίας έχει αντικατασταθεί από έναν νέο ενάρετο κύκλο".
Πηγή: Αθανάσιος Αθανασίου
[riknews.com.cy]
22/4/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin