Πέμπτη, 5 Μαΐου 2016

Άρχισαν οι αντιδράσεις για το νέο Δουβλίνο

Συνέχιση των συνοριακών ελέγχων εντός Σένγκεν προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παράλληλα, τονίζει την ανάγκη επιβολής προστίμων ύψους 250.000 ευρώ για κάθε πρόσφυγα του οποίου τη φιλοξενία αρνείται μία χώρα - μέλος της Ε.Ε..σε όσους δε δέχονται πρόσφυγες.

Η Επιτροπή παρουσιάζει προτάσεις για την αναθεώρηση του συστήματος χορήγησης ασύλου του Δουβλίνου, προσπαθώντας, όπως σημειώνει, να δημιουργήσει «ένα πιο βιώσιμο σύστημα μεταξύ των κρατών - μελών».

Η βασική αρχή της αίτησης ασύλου στην πρώτη χώρα εισόδου στην Ε.Ε. παραμένει, εκτός από την περίπτωση στην οποία το άτομο που δηλώνει πρόσφυγας έχει οικογένεια σε άλλη χώρα - μέλος.

Ωστόσο δημιουργείται νέος «μηχανισμός δικαιοσύνης», με βάση τον οποίο κανένα κράτος δεν θα αφήνεται με δυσανάλογο βάρος λόγω του συστήματος ασύλου.

Ωστόσο, οι πρώτες αντιδράσεις στο σχέδιο της Κομισιόν για το νέο Δουβλίνο, αλλά και τους αιτούντες άσυλο δεν άργησαν να έρθουν και ήταν μάλλον αναμενόμενες.

Πολωνοί, τσέχοι, ούγγροι και σλοβάκοι εκφράζουν τη διαφωνία τους. Ο υπουργός Εσωτερικών της Πολωνίας δήλωσε ότι το θέμα της ποσόστωσης στην υποδοχή προσφύγων «είναι παράλογο και έρχεται σε αντίθεση με τα δικαιώματα των χωρών-μελών.

Η πρόταση δεν είναι συμβατή με την πραγματικότητα, δήλωσε και ο σλοβάκος υπουργός Εσωτερικών Ρόμπερτ Κάλινακ.

Ο υπουργός εξήγησε ότι η συγκυρία στην οποία παρουσιάζεται η νέα πρόταση είναι δύσκολη δεδομένων των προσπαθειών που καταβάλλονται προκειμένου να επιτευχθεί συναίνεση για το κλείσιμο των μεταναστευτικών διαδρόμων.

«Εν μέσω αυτών των πολύ ευαίσθητων συνομιλιών, η πρόταση μάς γυρίζει εννέα μήνες πίσω και δεν σέβεται την πραγματικότητα από ορισμένες απόψεις» υποστήριξε.

Από την πλευρά του ο ούγγρος υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για εκβιασμό από πλευράς Κομισιόν.
«Οι ποσοστώσεις είναι αδιέξοδο και καλώ την Επιτροπή να μην μπει σε αυτό» τόνισε, συμπληρώνοντας ότι τα πρόστιμα για όσες χώρες δεν δέχονται πρόσφυγες αντιτίθενται στην κοινή λογική και τους κανονισμούς.
 elzoni.gr
5/5/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin