Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Tην Κυριακή προς ψήφιση το πολυνομοσχέδιο. Ο «κόφτης» και η λειτουργία του

Με τη διαδικασία του επείγοντος έρχεται στη Βουλή το βαρύ πολυνομοσχέδιο για το κλείσιμο της αξιολόγησης, το οποίο θα περιλαμβάνει τους έμμεσους φόρους, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, και τον «κόφτη» που σύμφωνα με την κυβέρνηση έχει οριστικοποιηθεί με τους θεσμούς, αλλά και ρύθμιση για το «πόθεν έσχες».

Έτσι, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί την Τρίτη το βράδυ ή το αργότερο το πρωί της Τετάρτης και θα τεθεί προς ψήφιση από την  Ολομέλεια της Βουλής το απόγευμα της Κυριακής.

Η απόφαση αυτή ελήφθη στην άτυπη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου και επιβεβαιώθηκε στην συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής υπό τον Νίκο Βούτση.

Στις Επιτροπές της Βουλής θα συζητηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή και στην Ολομέλεια το Σάββατο (από τις 10 το πρωί ως αργά το βράδυ) και την Κυριακή (έως τις 6 το απόγευμα).

Παράλληλα θα υπάρξουν και αλλαγές στο νόμο για το «πόθεν έσχες», οι οποίες θα ενταχθούν στο πολυνομοσχέδιο.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής θα αναλαμβάνει πλέον ο πρόεδρος της εκάστοτε Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Ακόμη θα αυξηθούν τα μέλη της Επιτροπής «πόθεν έσχες» με δικαστικούς, ενώ η Επιτροπή θα εξετάζει πλέον μόνο υποθέσεις των πολιτικών προσώπων και των αιρετών. Οι υπόλοιποι υπόχρεοι θα υποβάλλουν τις δηλώσεις τους στην ανεξάρτητη Επιτροπή καταπολέμησης νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Ο... κόφτης

Η κυβέρνηση οριστικοποίησε την μορφή του μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης.

Σε περίπτωση μη επίτευξης των συμφωνηθέντων με τους θεσμούς στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, απόκλιση που θα πιστοποιεί η Eurostat, θα ενεργοποιείται ο μηχανισμός με έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για τις παρεμβάσεις στους κωδικούς εσόδων και δαπανών, για τους οποίους -σημειώνεται από υψηλόβαθμες πηγές- θα αποφασίζει η ελληνική κυβέρνηση.

Θα προβλέπεται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) για τις παρεμβάσεις στους κωδικούς των εσόδων και των δαπανών, για τους οποίους -όπως σημειώνεται από αρμόδιες πηγές- θα αποφασίζει η ελληνική κυβέρνηση.

Η έκδοση ΠΔ αποτελεί υποχρέωση που απορρέει από την ίδια τη συμφωνία, κατά τις ίδιες πληροφορίες.

Τυχόν ενεργοποίηση του μηχανισμού θα αφορά μόνο δημοσιονομικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς, θα βασίζεται αποκλειστικά στα στοιχεία της Eurostat και όχι σε μελλοντικές εκτιμήσεις και θα αφορά επίσης σε συγκεκριμένο ύψος προσαρμογής για συγκεκριμένες αποκλίσεις, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.Πώς θα λειτουργεί:

- Τον Απρίλιο κάθε έτους ανακοινώνονται τα στοιχεία της Eurostat για το προηγούμενο έτος.

- Αν η Ελλάδα βρίσκεται εντός των στόχων της συμφωνίας, κανένα απολύτως μέτρο δεν λαμβάνεται.

- Αν η Ελλάδα βρίσκεται κάτω του στόχου που έχει τεθεί τότε θα εκδίδεται προεδρικό διάταγμα με το οποίο θα μειώνονται οι δαπάνες σε συγκεκριμένους κωδικούς (με μέριμνα φυσικά για τα ευαίσθητα ζητήματα όπως πχ κοινωνική πρόνοια, επιδόματα ανεργίας κλπ.). Αλλά κάτι αντίστοιχο θα έπρεπε να συμβεί έτσι κι αλλιώς σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους, επισημαίνουν οι κυβερνητικές πηγές.

- Σε περίπτωση εφαρμογής του μηχανισμού, αυτή θα αφορά στους ήδη συμφωνημένους από το καλοκαίρι δημοσιονομικούς στόχους. 'Άρα δεν πρόκειται για νέο μνημόνιο ή για υπέρβαση των όσων είχαν ψηφιστεί (και από την ΝΔ) το καλοκαίρι, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.
 elzoni.gr
17/5/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin