Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων τους ανακοίνωσαν Τουρκία και Ισραήλ

Τουρκία και Ισραήλ ανακοίνωσαν το μεσημέρι, πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων τους, έξι χρόνια μετά το Μαβί Μαρμαρά.

Την συμφωνία, η οποία θα υπογραφεί αύριο, ανακοίνωσαν χωριστά, στην Άγκυρα ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ και στη Ρώμη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Γιλντιρίμ ανέφερε ότι οι δύο χώρες επαναγκαθιδρύουν διπλωματικές σχέσεις με ανταλλαγή πρέσβεων το συντομότερο δυνατό, ενώ το Ισραήλ θα πληρώσει 20 εκατομμύρια δολλάρια στους συγγενείς των δέκα Τούρκων ακτιβιστών που σκοτώθηκαν στο Μαβί Μαρμαρά, καθώς και τους τραυματίες.

Τόνισε δέ ότι η συμφωνία καλύπτει και τον αποκλεισμό της Γάζας, αρχίζοντας με την αποστολή 10 χιλιάδων τόνων ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ισραηλινό λιμάνι του Ασντότ την ερχόμενη εβδομάδα, για να μεταφερθεί στη Γάζα.

O Iσραηλινός πρωθυπουργός διευκρίνισε πάντως ότι ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας θα συνεχιστεί, τονίζοντας ότι η συμφωνία με την Τουρκία αποκλείει την όποια τρομοκρατική δράση κατά του Ισραήλ, από Τουρκικό έδαφος.

Σε ότι αφορά την ενεργειακή συνεργασία, ο Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε πως είναι πολύ νωρίς να μιλά κανείς για προοπτική συμφωνιών αγοράς Ισραηλινού φυσικού αερίου απο τη χώρα του.
 riknews.com.cy
27/6/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin