Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2016

Σε κίνδυνο το μεταναστευτικό λόγω Τουρκίας

 Ανησυχίες για ενδεχόμενη αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα από την Τουρκία δημιουργεί η κατάσταση που επικρατεί στη γείτονα χώρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας παραδέχθηκε ότι το ανεπιτυχές πραξικόπημα κατά του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «μπορεί να έχει επιπτώσεις στο προσφυγικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα».

Ήδη, τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως στη Λέσβο, έχουν αυξηθεί οι ροές.

Παράλληλα, ανησυχία υπάρχει και για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στις διμερείς σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία η υπόθεση των οκτώ στρατιωτικών που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στη χώρα μας.

Στο μεταξύ, την κράτηση ασυνόδευτων παιδιών σε αστυνομικά τμήματα για εβδομάδες εξαιτίας της έλλειψης θέσεων σε δομές φιλοξενίας, περιγράφει σε έκθεσή του το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με στοιχεία του αρμόδιου για την τοποθέτηση των ασυνόδευτων σε δομές Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), τα οποία επικαλείται το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μέχρι και χθες, 18 Ιουλίου, εκτιμάται ότι 18 παιδιά κρατούνταν σε αστυνομικά τμήματα περιμένοντας να μεταφερθούν σε χώρους φιλοξενίας, ενώ εκατοντάδες άλλα βρίσκονταν σε μεγάλα κέντρα κράτησης, συμπεριλαμβανομένων των νησιών.

Με βάση τα στοιχεία του ΕΚΚΑ, στην Ελλάδα υπάρχουν μόλις 661 θέσεις φιλοξενίας για ασυνόδευτα παιδιά, που σήμερα είναι γεμάτες, ενώ μέχρι χτες εκκρεμούσαν 1.394 αιτήματα τοποθέτησης ασυνόδευτων παιδιών σε δομές. Επίσης, το ΕΚΚΑ έλαβε πάνω από το διπλάσιο αριθμό αιτημάτων για μεταφορά ασυνόδευτων παιδιών σε δομές φιλοξενίας κατά το πρώτο τέταρτο του 2016 σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2015.

Σε επίσκεψή τους σε δύο αστυνομικά τμήματα από τις 26 Ιουνίου μέχρι την 1η Ιουλίου ερευνητές του Παρατηρητηρίου μίλησαν με έντεκα παιδιά, που κρατούνταν εκεί. Τα παιδιά περιέγραψαν υπερπλήρη κελιά με ανθυγιεινές συνθήκες, αλλά και έλλειψη πληροφόρησης και πρόσβασης σε νομική υποστήριξη και συμβουλευτική. Δύο από τα παιδιά με τα οποία μίλησε το Παρατηρητήριο είχαν προσπαθήσει να κάνουν κακό στον εαυτό τους.

Με βάση τα αρχεία των αστυνομικών τμημάτων που επικαλείται το Παρατηρητήριο, πέντε παιδιά βρίσκονταν σε κράτηση για πάνω από 25 ημέρες και δύο για πάνω από 45 ημέρες, για περισσότερο δηλαδή από το ανώτερο χρονικό διάστημα που προβλέπει η νομοθεσία.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, οι αξιωματούχοι που μίλησαν με το Παρατηρητήριο χαρακτήρισαν την κατάσταση αυτή ανεπιθύμητη. Ο επικεφαλής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, ταξίαρχος Γιώργος Παντελάκης σχολίασε: «Δεν είναι κάτι που θέλουμε. Αυτά τα παιδιά δεν είναι κρατούμενοι». Ο αστυνομικός διευθυντής Θεσπρωτίας, Ηλίας Ντόντης, παρατήρησε ότι «εκτός από αστυνομικοί, είμαστε και γονείς. Φυσικά και συμφωνούμε ότι τα παιδιά δεν θα έπρεπε να τα διαχειριζόμαστε εμείς, αλλά για τώρα αυτή είναι η καλύτερη διαθέσιμη επιλογή».
 elzoni.gr
20/7/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin