Σάββατο, 9 Ιουλίου 2016

Κύπρος : Αντιδράσεις των κομμάτων για έκθεση ΓΓ ΟΗΕ για Κυπριακό

Ποικίλες είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων για το περιεχόμενο της περί του Κυπριακού έκθεσης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

ΔΗΣΥ
Εκ πρώτης όψεως ισορροπημένη, θεωρεί ο ΔΗΣΥ την έκθεση του Μπαν Κι Μουν.
Θα αναμένει ωστόσο το τελικό κείμενο της έκθεσης για να τοποθετηθεί εκτενώς, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Προδρόμου.

ΑΚΕΛ
Χωρίς εκπλήξεις και περισσότερο διαδικαστικής φύσης είναι η έκθεση του Γενικού Γραμματέα, εκτιμά το ΑΚΕΛ.
Σε γραπτή δήλωση, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου αναφέρει ότι το πιο σημαντικό στοιχείο της έκθεσης είναι ότι ο Γενικός Γραμματέας, αξιοποιώντας της κοινή δήλωση των δύο ηγετών για επιδίωξη λύσης εντός του 2016, τους καλεί να διπλασιάσουν τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο κύριος Στεφάνου σημειώνει ότι καθήκον του προέδρου της Δημοκρατίας και όλων των πολιτκών δυνάμεων είναι να γίνει ό,τι εξαρτάται από την ελληνοκυπριακή πλευρά για να μη ναυαγήσει και αυτή η προσπάθεια και να μείνει ζωντανή η ελπίδα για λύση, στη βάση βεβαίως αρχών και του συμφωνημένου πλαισίου.

ΔΗΚΟ
Στην έκθεση του Γενικού Γραμμετέα των Ηνωμένων Εθνών, βιώνουμε για μιά ακόμα φορά τα αποτελέσματα της πολιτικής της κυβέρνησης Αναστασιάδη, αναφέρει το ΔΗΚΟ.
 Ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Αθως Αντωνιάδης δήλωσε ότι οι μονομερείς υποχωρήσεις, ο εξευμενισμός και η αποενοχοποίηση της Τουρκίας καθώς και η προβολή ενός ψευδεπίγραφου καλού κλίματος στις διαπραγματεύσεις, αποδεικνύονται επιζήμια για τα εθνικά μας συμφέροντα.

  •  Η παρέμβασή του, πρόσθεσε, στο θέμα της  προσπάθειας της τουρκικής πλευράς  να εκμεταλλευτεί πολιτικά τις πυρκαγιές στη Σολέα, αποτελεί κατάφορη παραβίαση των όρων εντολής της  αποστολής των καλών του υπηρεσιών.
Καταλήγοντας, ο κύριος Αντωνιάδης, είπε ότι η ετεροβαρής και απαράδεκτη συμπεριφορά των Ηνωμένων Εθνών είναι αποτέλεσμα των μηνυμάτων που στέλλει η πλευρά μας και χαρακτήρισε επιβεβλημένη την αλλαγή στρατηγικής.

ΕΔΕΚ
Η ΕΔΕΚ θεωρεί ότι ο Γενικός Γραμματέας έχει ξεφύγει από το πλαίσιο της εντολής του στο Κυπριακό.
  • Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου τόνισε ότι, σε μια πρωτοφανή επέμβαση στα εσωτερικά της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Μπαν Κι Μουν κακίζει ουσιαστικά τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη στάση του να μην ενδώσει στις τουρκικές απαιτήσεις, προκειμένου να προσφερθεί δήθεν βοήθεια στην κατάσβεση των πυρκαγιών της Σολέας.
Ωστόσο, επεσήμανε, ο γενικός γραμματέας δεν τήρησε παρόμοια στάση όταν ο Μουσταφά Ακιντζί είχε αρνηθεί τη βοήθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας στις πυρκαγιές της Αμμοχώστου και δεν μίλησε τότε για "χαμένη ευκαιρία".
Ο κύριος Ευσταθίου είπε ότι τα δύο μέτρα και δύο σταθμά που χρησιμοποιούνται, συνηγορούν στο να είναι πολύ προσεκτικός στο μέλλον ο πρόεδρος της Δημοκρατίας όταν στηρίζεται σε δηλώσεις ή "διαβεβαιώσεις" των ιδίων κύκλων.

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

Η Συμμαχία Πολιτών αποδίδει στον κύριο Μπαν και γενικότερα στα Ηνωμένα Εθνη, παντελή έλλειψη πληροφόρησης για τις πραγματικότητες στην Κύπρο. Κατηγορεί τον Γενικό Γραμματέα ότι παρεμβαίνει απροκάλυπτα στα στα εσωτερικά ζητήματα της Δημοκρατίας και ότι λειτουργεί μεροληπτικά υπέρ της Τουρκίας, μπερδεύοντας -όπως αναφέρει- τον ρόλο του. Η Συμμαχία καλεί την κυβέρνηση να εξετάσει σοβαρά τον τρόπο που συνδιαλεγεται με τον γενικό γραμματέα, να τον ενημερώσει για την αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας σε όλες τις πτυχές του Κυπριακού και να τον επαναφέρει σε τάξη.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ
Μονόπλευρη και ισοπεδωτική, χαρακτηρίζει το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, την έκθεση Μπαν.
  • Σε ανακοίνωση, το Κίνημα αναφέρει ότι αποτελεί στρέβλωση της αλήθειας και προκλητική ισοπέδωση, να ισχυρίζεται ο κύριος Μπαν ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης απέρριψε την πρόταση Ακιντζί για βοήθεια στην κατάσβεση της πρόσφατης πυρκαγιάς.
Οι Οικολόγοι αναφέρουν επίσης ότι η κυβέρνηση οφείλει να εγκαταλείψει τη στάση ανοχής έναντι του φαινομένου "Μπαν Κι Μουν" και με τη βοήθεια των ισχυρών χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, να επανέλθει σε τάξη ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.
Σταυρούλα Στεργίδου
riknews.com.cy
9/7/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin