Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2016

Τσεχία: Απορρίφθηκε η πρόταση Ζέμαν για δημοψήφισμα για έξοδο από την ΕΕ και NATO

O πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν πρότεινε η χώρα του να διεξαγάγει ένα δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή της στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ μετά την απόφαση σοκ της Βρετανίας υπέρ της αποχώρησή της από την ΕΕ, μια πρόταση που σύντομα απέρριψε η κυβέρνηση.

Ο Ζέμαν δήλωσε χθες ότι εκείνος θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής της Τσεχίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Ο ίδιος δεν έχει την εξουσία να προκηρύξει ένα δημοψήφισμα ωστόσο θεωρείται ένας ηγέτης με επιρροή σε μια χώρα όπου ο ευρωσκεπτικισμός είναι διάχυτος. Η Δημοκρατία της Τσεχίας προσχώρησε στην Ένωση το 2004.

«Διαφωνώ με εκείνους που τάσσονται υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση» επισήμανε ο επικεφαλής του τσεχικού κράτους, όπως μετέδωσε το κρατικό ραδιοφωνικό δίκτυο, σε μια συνάντηση που είχε με πολίτες στην πόλη Βέλκε Μεζίριτζι στο ανατολικό τμήμα της χώρας αργά χθες.

«Ωστόσο θα κάνω ό,τι μπορώ για εκείνους προκειμένου να κάνουν ένα δημοψηφίσμα και να έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους. Και το ίδιο ισχύει και για το ενδεχόμενο αποχώρησης από το ΝΑΤΟ επίσης» επισήμανε ο ίδιος.

Η τσεχική κυβέρνηση απάντησε αμέσως στην πρόταση του Ζέμαν.

«Η συμμετοχή σε αυτούς τους οργανισμούς αποτελεί μια εγγύηση σταθερότητας και ασφάλειας» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος τύπου του πρωθυπουργού Μποχούσλαβ Σομπότκα σε μια ανακοίνωση.

«Η κυβέρνηση δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια που θα έθετε υπό αμφισβήτηση με οποιοδήποτε τρόπο τη συμμετοχή της (σε αυτούς τους θεσμούς) και τον μακροπρόθεσμο προσανατολισμό της εξωτερικής πολιτικής της Τσεχίας. Επομένως δεν εξετάζει το ενδεχόμενο κανενός δημοψηφίσματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin