Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2016

Ισπανία: Ώθηση στους σοσιαλιστές να διαπραγματευθούν με τον Rajoy

Ο σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Φελίπε Γκονθάλεθ ζήτησε σήμερα από την παράταξή του να διαπραγματευθεί με τον συντηρητικό Μαριάνο Ραχόι ώστε να επιτραπεί στη δεξιά να κυβερνήσει χωρίς να έχει την απόλυτη πλειοψηφία και να βγάλει τη χώρα από την πολιτική παράλυση.


"Η λύση για να έχουμε έναν πρωθυπουργό στην Ισπανία (...) περνάει από μια κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος (PP, δεξιά) ή μια κυβέρνηση της οποίας να ηγείται το PP", γράφει ο 74χρονος Φελίπε Γκονθάλεθ, ο οποίος είχε διατελέσει πρωθυπουργός επί 13 χρόνια, από το 1982 έως το 1996, σε άρθρο του που δημοσιεύεται από την εφημερίδα El Pais.

Ο Γκονθάλεθ, ο οποίος διαθέτει ακόμη μεγάλη επιρροή στους κόλπους του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE), υπολογίζει στον σχηματισμό μιας κυβέρνησης της δεξιάς "που να υποστηρίζεται από 169 ή 170 βουλευτές", από τους 350 που αριθμεί η Βουλή, δηλαδή από τους βουλευτές του PP (137), αυτούς του φιλελεύθερου κόμματος Ciudadanos (13,05% και 32 έδρες) και τον μοναδικό βουλευτή ενος μικρού περιφερειακού σχηματισμού, του Συνασπισμού των Καναρίων.

Αυτό προϋποθέτει να απέχει το PSOE, δεύτερη πολιτική δύναμη με 85 βουλευτές που μπορεί να μπλοκάρει κάθε ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

"Το Σοσιαλιστικό Κόμμα οφείλει να αποδεχθεί τον διάλογο που του προτείνει ο υποψήφιος του PP, δηλώνοντας παράλληλα σαφώς ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε συνασπισμό με αυτό το κόμμα", γράφει ο Γκονθάλεθ...
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin