Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

Απειλεί η Τουρκία για το τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ

Η Τουρκία θα λάβει κάθε είδους μέτρα για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της υφαλοκρηπίδας της, δηλώνει ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Τανζού Μπιλγκίτς, χαρακτηρίζοντας "παράνομη και άκυρη" την άδεια της Κυπριακής Δημοκρατίας για διεξαγωγή έρευνας προς ξένες εταιρείες. Υποστηρίζει ακόμη ότι ένα σημαντικό μέρος του τεμαχίου 6 της κυπριακής ΑΟΖ βρίσκεται εντός των ορίων της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας.

Σε ανακοίνωσή του για τον τρίτο γύρο αδειοδοτήσεων για την κυπριακή ΑΟΖ, ο Τανζού Μπιλγίτς ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν οι ξένες εταιρείες να έχουν άνευ άδειας τη δυνατότητα αναζήτησης και εξόρυξης υδρογονανθράκων σε θαλάσσια ύδατα τουρκικής αρμοδιότητας.

Ο Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε ακόμη ότι κατά τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, παρά τη συμφωνία ότι μετά την ενδεχόμενη λύση, οι φυσικοί πόροι του νησιού θα ανήκουν στην αρμοδιότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, είναι ανησυχητικό το ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία πρέπει να θεωρεί ως μελλοντικό συνεταίρο της την τουρκοκυπριακή πλευρά, εξακολουθεί να συμπεριφέρεται ως ο μόνος ιδιοκτήτης του νησιού και επιμένει να κάνει μονομερείς προσπάθειες σε αυτό το θέμα.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει επίσης ότι "με βάση την παράνομη και άκυρη άδεια" καλούνται ξανά οι εταιρείες και χώρες που θα μπορέσουν να διεξάγουν εργασίες έρευνας "στην ΑΟΖ της ελληνοκυπριακής πλευράς", και τις καλεί να σεβαστούν "τα νόμιμα και ίσα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής πλευράς, του συνόλου του νησιού" και να δραστηριοποιηθούν "με κοινή λογική".
Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ
--
ΣΧΕΤΙΚΟ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin