Κυριακή, 14 Αυγούστου 2016

Γερμανία: Να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με Ρωσία και Τουρκία

Κραυγή αγωνίας από τον Ομοσπονδιακό πρόεδρο, Γιοάχιμ Γκάουκ προκειμένου να παραμείνει ενεργή η συμφωνία με την Άγκυρα για το προσφυγικό...
Την ανάγκη η Γερμανία να συνεχίσει να διαπραγματεύεται με την Τουρκία παρά τις διαφωνίες και να διατηρήσει την συμφωνία για τους πρόσφυγες, χωρίς ωστόσο να επιτρέψει να εκβιαστεί, ανέδειξε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ, ο οποίος στήριξε την προσφυγική πολιτική της καγκελαρίου 'Αγγελα Μέρκελ και τόνισε ότι η Γερμανία παραμένει ισχυρή και σε καμία περίπτωση «ένα καράβι που βυθίζεται».

«Συναισθηματικά, θα μπορούσα πολλές φορές να πω για αρκετούς ισχυρούς του κόσμου ότι δεν θα έπρεπε να είναι εταίροι μας. Αλλά πρόκειται και για χώρες με τις οποίες έχουμε διπλωματικές σχέσεις και με τις οποίες πρέπει να διαπραγματευτούμε. Πρέπει να διαπραγματευτούμε με την Ρωσία, παρά το γεγονός ότι οι πράξεις που ξεκίνησε ο Πούτιν δικαίως απορρίφθηκαν και χειριζόμαστε πολύ επικριτικά αυτές τις αποφάσεις και τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Αλλά διαπραγματευόμαστε μαζί του. Και έτσι θα είναι και με την Τουρκία», δήλωσε ο Γιοάχιμ Γκάουκ στην καθιερωμένη «θερινή συνέντευξη» που παραχώρησε απόψε στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, την τελευταία της θητείας του, καθώς έχει ήδη ανακοινώσει ότι στις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος. «Χρειαζόμαστε, με κάθε σαφήνεια, να πούμε ότι δεν επιτρέπουμε να μας εκβιάζει η Τουρκία, αλλά και μια συναίσθηση μιας διαφορετικής ματιάς προς τη χώρα», συνέχισε ο κ. Γκάουκ και σημείωσε ότι η Τουρκία έχει πετύχει και μεγάλες επιτυχίες υπό αυτή την κυβέρνηση.

«Γι' αυτό πολλοί Τούρκοι και πολίτες τουρκικής καταγωγής στη χώρα μας είναι της άποψης ότι είναι για εκείνους μια καλή κυβέρνηση. Σκέφτονται την Ανατολία παλιότερα, την βλέπουν σήμερα και λένε ‘μπράβο' και πολλοί βλέπουν την Τουρκία σε πορεία επιτυχίας», πρόσθεσε και, αναφερόμενος ειδικά στο προσφυγικό, περιέγραψε την υποδοχή προσφύγων που φιλοξενούνται στην Τουρκία ως «ένα στοιχείο που δημιουργεί αξιοπιστία» και για αυτό, τόνισε, «αυτή τη συμφωνία για τους πρόσφυγες δεν πρέπει να την καταγγείλουμε, επειδή δεν μας αρέσουν αυτά τα μέτρα». Αυτό όμως που βεβαίως μας ενοχλεί, διευκρίνισε, είναι το γεγονός ότι «κατά την επεξεργασία του πραξικοπήματος, προφανώς η αρχή της αναλογικότητας (εγκλήματος και ποινής) δεν αποτελεί πλέον προτεραιότητα».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν ο ίδιος θα επισκεπτόταν και πάλι την Τουρκία, όπου το 2014 είχε ασκήσει ευθέως κριτική στην τουρκική κυβέρνηση, ο κ. Γκάουκ εξήγησε ότι δεν μπορεί κανείς να αποσιωπά ή να κρύβει τις αξίες του όταν βρίσκεται σε μια ξένη χώρα όπως η Τουρκία ή η Κίνα, «μόνο και μόνο για να μην ενοχλήσει». «Αυτό δεν γίνεται. Αυτή δεν είναι συζήτηση ίσου προς ίσον. Μου ήταν σημαντικό, σε συγχορδία με πάρα πολλούς Τούρκους που στέκονται κριτικά απέναντι σε αυτή την κυβέρνηση, να πω αυτά που από τη δική μας πλευρά είναι άξια κριτικής. Αυτό περιμένω και από Προέδρους άλλων χωρών που ασκούν κριτική απέναντι στην Γερμανία. Αυτό είναι φυσιολογικό, αυτό έκανα και αυτό θα κάνω», δήλωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin