Τρίτη, 9 Αυγούστου 2016

ΗΠΑ: Στρατιωτικός εξοπλισμός σε Σαουδική Αραβία

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση 130 και πλέον αρμάτων μάχης Abrams, 20 τεθωρακισμένων οχημάτων και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού, συνολικής αξίας 1,15 δις δολαρίων, στη Σαουδική Αραβία.

Η Σαουδική Αραβία ηγείται της στρατιωτικής συμμαχίας αραβικών κρατών που επενέβη στην Υεμένη τον Μάρτιο του 2015 υπέρ της κυβέρνησης του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι.

Οι δυνάμεις της συμμαχίας προσπαθούν να εκδιώξουν τους σιίτες αντάρτες Χούτι, οι οποίοι θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν, από την πρωτεύουσα Σαναά.

Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί της συμμαχίας επικρίνονται έντονα από οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς έχουν προκαλέσει θανάτους χιλιάδων αμάχων.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Συνεργασίας Άμυνας και Ασφάλειας, η οποία επιβλέπει τις πωλήσεις οπλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ στο εξωτερικό, ο βασικός ανάδοχος θα είναι η εταιρεία General Dynamics. Η Υπηρεσία έκρινε ότι η πώληση θα ενισχύσει την ασφάλεια των ΗΠΑ, καθώς θα βελτιώσει την ασφάλεια ενός εταίρου της Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή.

Η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχαν καλέσει τον Ιούνιο τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών να αναστείλουν τη συμμετοχή της Σαουδικής Αραβίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ωσότου η συμμαχία υπό την ηγεσία του Ριάντ πάψει να σκοτώνει αμάχους στην Υεμένη.
Πηγή: ΑΠΕ
--

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin