Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2016

Αντιπαράθεση ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας για τις εγγυήσεις στην Κύπρο

Η κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων και η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο συνιστούν προϋποθέσεις εκ των ων ουκ άνευ για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, επισημαίνει σε ανακοίνωση του το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας στην ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Η εισβολή και η συνεχιζόμενη παρουσία του κατοχικού στρατού στην Κύπρο, τονίζει, είναι μόνο πηγές αστάθειας, ανασφάλειας και δεινών για όλους τους κατοίκους της νήσου.

Το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών σημειώνει ότι για άλλη μια φορά η Άγκυρα δείχνει να μη θέλει να απαντήσει στο ερώτημα εάν υπάρχουν ή όχι πραξικοπηματίες ανάμεσα στα στρατεύματα κατοχής.
Τέλος παρατηρεί ότι οι προσωπικές επιθέσεις αντί απάντησης, μόνο ως ένδειξη αδιαλλαξίας μπορούν να θεωρηθούν και κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στην ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών, που εκδόθηκε νωρίτερα,  καταφέρεται εναντίον του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά, ο οποίος με αφορμή την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και την παρουσία πραξικοπηματιών στον κατοχικό στρατό, είχε τονίσει την ανάγκη κατάργησης του συστήματος των εγγυήσεων και την αποχώρηση του κατοχικού στρατού από την Κύπρο.
Σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών σημειώνεται ότι η Τουρκία αναμένει από την Ελλάδα να αποφεύγει ατυχείς δηλώσεις, όπως αναφέρεται, εκμεταλλευόμενη την κατάσταση στην χώρα.
Βλέπουμε, προστίθεται, ότι ο Υπουργός Κοτζιάς συνεχίζει αυτή την ατυχή προσέγγιση στην ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στις 2 Αυγούστου.
Το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών αναφέρεται στο πραξικόπημα της χούντας το 1974 και ισχυρίζεται ότι αυτό δεν καρποφόρησε χάρη στο γεγονός ότι η Τουρκία έκαμε χρήση του δικαιώματός της, που απέρρεε από το σύστημα των εγγυήσεων, να παρέμβει.
Αναμένουμε, καταλήγει, ότι η Ελλάδα, ως εγγυήτρια χώρα, θα υιοθετήσει μια εποικοδομητική και ρεαλιστική προσέγγιση.
Πηγή: Αλφόνσος Βιτάλης, Ρικ Ραδιόφωνο
  riknews.com.cy
11/8/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin