Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2016

Βρετανία: Στροφή προς τη Ρωσία επιδιώκει η Theresa May

Νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Βρετανίας-Ρωσίας εγκαινιάζει η Τερέζα Μέι, η οποία είχε αργά το βράδυ της Τρίτης τηλεφωνική συνομιλία με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ντάουνινγκ Στριτ, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν δυσαρέσκεια και λύπη για το πάγωμα των διμερών σχέσεων μετά την δολοφονία του ρώσου κατασκόπου Αλεξάντερ Λιτβινένκο το 2006 και την κρίση στην Ουκρανία.

Διπλωματικοί κύκλοι στη Μόσχα ισχυρίζονται ότι την πρωτοβουλία είχε η βρετανική πλευρά, γεγονός που δεν διαψεύδεται από το πρωθυπουργικό περιβάλλον.

Μέι και Πούτιν, συμφώνησαν να διευρύνουν τη συνεργασία τους σε θέματα ασφαλείας και να εργαστούν για την σύσφιξη και διεύρυνση των οικονομικών σχέσεων. Διαφαίνεται πλέον καθαρά η αλλαγή στρατηγικής της νέας βρετανικής κυβέρνησης όσον αφορά τις συμμαχίες της.

Πρόκειται για σαφή διαφοροποίηση από την κοινή εξωτερική πολιτική της ΕΕ. Είναι γνωστό άλλωστε, ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον αλλά και άλλοι Αντιευρωπαϊστές διατηρούν καλές σχέσεις με το Κρεμλίνο και έχουν ουκ ολίγες φορές αναφερθεί στον θετικό ρόλο της Ρωσίας στη συριακή κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin