Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου 2016

Άγκυρα: Προσβλέπει σε καλύτερες σχέσεις με Αίγυπτο και Συρία

Η Τουρκία, η οποία αποκατέστησε τις σχέσεις της με το Ισραήλ και τη Ρωσία, προτίθεται να εξομαλύνει τις σχέσεις με την Αίγυπτο και μελλοντικά να οικοδομήσει εκ νέου δεσμούς με τη Συρία, χώρα όπου διεξάγει "διασυνοριακή στρατιωτική επιχείρηση", δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.
"Θεού θέλοντος, θα υπάρξει εξομάλυνση (των σχέσεων) με την Αίγυπτο και τη Συρία. Η Τουρκία έχει αρχίσει μια σοβαρή προσπάθεια για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Αίγυπτο και τη Συρία", τόνισε ο Γιλντιρίμ.

Ο πρωθυπουργός δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση των σχέσεων με τις δύο χώρες. Οποιαδήποτε βελτίωση στις σχέσεις θα σηματοδοτήσει μια περαιτέρω στροφή στην περιφερειακή εξωτερική πολιτική της Άγκυρας που έχει δείξει σημάδια αυξανόμενου πραγματισμού, αναφέρουν αναλυτές.

Η Τουρκία ζητεί εδώ και πολύ καιρό την απομάκρυνση του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ από την εξουσία, στο πλαίσιο μιας πολιτικής λύσης στη σύγκρουση που μαστίζει τη γειτονική χώρα. Ωστόσο τελευταία μιλά λιγότερο για την ανάγκη της άμεσης αποχώρησης του Ασαντ από την εξουσία, καθώς η προοπτική μιας διαίρεσης της Συρίας και η ενδεχόμενη δημιουργία κουρδικού θύλακα στα σύνορά της την ανησυχούν περισσότερο. Οι σχέσεις με την Αίγυπτο έχουν ενταθεί από τότε που ο αιγυπτιακός στρατός, υπό τον πρόεδρο Αμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι, απέπεμψε τον εκλεγμένο πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις. Η Τουρκία είχε οικοδομήσει στενούς δεσμούς με τον πρώτο ισλαμιστή πρόεδρο της Αιγύπτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin