Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2016

Αβραμόπουλος για προσφυγικό: Η αλληλεγγύη είναι και νομική ευθύνη

Το κλίμα σχετικής ικανοποίησης που επικρατεί ως προς τα δεδομένα του προσφυγικού ζητήματος στα ανώτατα κλιμάκια της Ευρωπαΐκής Επιτροπής, μετέφερε σήμερα προς τους δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ειδικότερα, ο Έλληνας επίτροπος δήλωσε ικανοποιημένος από το γεγονός ότι η Ελλάδα, έστω και σταδιακά, εφαρμόζει τη συμφωνία του Δουβλίνου ως προς την παροχή ασύλου, από το ότι οι μετεγκαταστάσεις από την Ελλάδα και την Ιταλία προς τις χώρες της ΕΕ σταδιακά αυξάνονται, από το γεγονός ότι οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα του Σένγκεν παραμένουν περιορισμένοι και τέλος από το γεγονός ότι η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, σε γενικές γραμμές, εφαρμόζεται. Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι η βοήθεια που έχει λάβει μέχρι σήμερα η Τουρκία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ανέρχεται στο 1,2 δισ. ευρώ. Επίσης, σημείωσε ότι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τα δεδομένα δεν έχουν αλλάξει ως προς την στάση της Τουρκίας.

«Ωστόσο, η κρίση δεν έχει τελειώσει», τόνισε, επισημαίνοντας ότι ναι μεν η Ελλάδα δεν είναι δυνατόν να επωμιστεί όλο το άχθος του προσφυγικού, πλην όμως θα πρέπει να λάβει μέτρα για τη βελτίωση του εθνικού συστήματος παροχής ασύλου, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των προσφύγων που παραμένουν στην Ελλάδα και για την εκπαίδευση των ανήλικων προσφύγων. Όπως υποστήριξε ο επίτροπος, τον Δεκέμβριο η Ευρωπαΐκή Επιτροπή θα επανεξετάσει την κατάσταση στην Ελλάδα και θα συντάξει σχετική έκθεση. Σημείωσε, πάντως, ότι εάν από τον Δεκέμβριο και μετά κριθεί ότι είναι από νομικής απόψεως εφικτές οι επιστροφές στην Ελλάδα αιτούντων ασύλου από άλλες χωρες της ΕΕ, ο αριθμός αυτών των επιστροφών θα είναι περιορισμένος.
  [imerisia.gr]
28/9/16
-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin