Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2016

Εκτακτη σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ για τη Συρία

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συγκληθεί εκτάκτως την Παρασκευή για να εξετάσει το ενδεχόμενο να εκφράσει την υποστήριξή του στην αμερικανο-ρωσική συμφωνία για τη Συρία, δήλωσαν διπλωμάτες.

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αναμένεται να συναντηθούν στις 17:30 σήμερα (00:30 του Σαββάτου ώρα Ελλάδας) για διαβουλεύσεις κεκλεισμένων των θυρών, καθώς μια φάλαγγα φορτηγών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια για τους κατοίκους της πόλης του Χαλεπίου εξακολουθεί να παραμένει αποκλεισμένη στην τουρκική μεθόριο.

Παύση των εχθροπραξιών βρίσκεται σε ισχύ από τη Δευτέρα στο πλαίσιο της συμφωνίας, που προβλέπει την παράδοση τροφίμων και φαρμάκων σε πολιορκημένες πόλεις και χωριά.

Ωστόσο, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία, που επικαλούνται το υπουργείο Άμυνας, η συριακή αντιπολίτευση έχει παραβιάσει την εκεχειρία 39 φορές το τελευταίο 24ωρο, ενώ υπήρξαν αναφορές και για νεκρούς αμάχους.

Παρά τις παραβιάσεις, η Ρωσία δηλώνει έτοιμη να παρατείνει τη συμφωνία εκεχειρίας στη Συρία για άλλες 72 ώρες.

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι χρησιμοποιεί την επιρροή του στην προσπάθεια να εξασφαλίσει ότι ο συριακός στρατός θα εφαρμόσει πλήρως την εύθραυστη συμφωνία εκεχειρίας και εξέφρασε την ελπίδα ότι και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χρησιμοποιήσουν τη δική τους επιρροή στις οργανώσεις των ανταρτών.

Εν τω μεταξύ -όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας- οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος αποσύρθηκαν από τις θέσεις τους στον Αυτοκινητόδρομο Καστέλο, κοντά στο Χαλέπι, αλλά επέστρεψαν σχεδόν αμέσως αφού δέχτηκαν πυρά από τους αντάρτες.

Σε μια πρώτη ανακοίνωση το υπουργείο ανέφερε ότι οι καθεστωτικές δυνάμεις απέσυραν τους άνδρες και τον οπλισμό τους, ενώ οι δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης που στηρίζονται από τις ΗΠΑ δεν έκαναν το ίδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin