Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2016

Ακιντζί: Μόνο ένα λιμάνι έχουν οι τ/κ και αυτό είναι η Τουρκία

Μόνο ένα "λιμάνι" υπάρχει στο οποίο μπορούν να καταφύγουν οι Τ/κ και αυτό είναι η Τουρκία, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί λέγοντας ότι είναι ξεκάθαρο πως οι Τ/κ επιθυμούν μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει την ασφάλεια (της Τουρκίας) αλλιώς δεν θα εγκριθεί.

Ας λειτουργήσει το σύστημα της ασφάλειας, να εδραιωθεί το αίσθημα της ασφάλειας μεταξύ των δύο κοινοτήτων και αργότερα μπορούμε να το επαναξιολογήσουμε, ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο Ανατολού.

“Γίνεται λόγος για μια διζωνική ομόσπονδη δομή και μια από τις δύο ζώνες θα είναι η Τ/Κ συνιστώσα πολιτεία, η οποία θα έχει ξεχωριστή αστυνομία κάτι που δεν υπήρχε στο παρελθόν. Στην μικτή αστυνομική δύναμη θα υπάρχουν και Τ/Κ αστυνομικοί. Τώρα θα υπάρχουν ξεχωριστοί θεσμοί μας, δικαστήρια μας, βουλή μας και κυβέρνησή μας. Το 1963 είχε ζητηθεί μονομερώς η αλλαγή 13 σημείων. Οι Τ/Κ είχαν απομακρυνθεί από αυτή τη δομή. Το κοινό κράτος μετατράπηκε σε ένα κράτος και το ανέλαβαν οι Ε/Κ. Ως Τ/Κ δεν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε ξανά μια τέτοια κατάσταση”, ανέφερε.

Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι σε αυτό το νέο ομοσπονδιακό σύστημα θέλουν οπωσδήποτε εγγυήσεις. “Από ποιον μπορούμε να το περιμένουμε αυτό. Μόνο ένα λιμάνι υπάρχει στο οποίο μπορούν να προσφύγουν οι Τ/Κ και αυτό είναι η Τουρκία. Σε αυτό το θέμα δεν έχει εξασφαλιστεί συμφωνία αλλά δεν έχουμε την άνεση να δεχτούμε τη θέση του ‘εμείς διασφαλίζουμε λύση, μπαίνουμε στην ΕΕ, δεν υπάρχει ανάγκη για ασφάλεια και εγγυήσεις’. Να μας συγχωρέσουν αλλά σε αυτό δεν συμμετέχουμε».

Είπε επίσης ότι θέλουν να συζητήσουν το κεφάλαιο του εδαφικού σε ένα διαφορετικό σχήμα. Θέματα όπως οι ονομασίες, τα ποσοστά, ο χάρτης μπορούν να συζητηθούν σε μια χώρα όπως η Ελβετία σε μια συνάντηση αδιάκοπη και αμέσως μετά σε ένα πενταμερές σχήμα να συζητηθούν και τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Όπως είπε, μετά τον Οκτώβριο που θα πραγματοποιηθούν οι εντατικές διαπραγματεύσεις, τους δύο τελευταίους μήνες πρέπει να συζητηθούν το εδαφικό, η ασφάλεια και οι εγγυήσεις σε πενταμερή σχήμα, να υπάρξει κατάληξη και να οδηγηθεί σε δημοψήφισμα. Πρόσθεσε ΄ότι το κεφάλαιο ΕΕ έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος, είναι από τα κεφάλαια στα οποία υπήρξε η μεγαλύτερη πρόοδος.

Για το θέμα του πληθυσμού ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι αυτοί που δεν είναι υπήκοοι θα μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται στην Κύπρο με άδεια εργασίας και μάλιστα εάν η οικονομία χρειάζεται εργατικά χέρια η πιο κοντινή μας πηγή είναι η Τουρκία η οποία έχει ειδικευμένο εργατικό δυναμικό.
 [kathimerini.com.cy]
27/9/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin