Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Οι αφίξεις αυξάνονται αλλά τα τουριστικά έσοδα φαίνεται να βουλιάζουν

Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος για σημαντική μείωση των τουριστικών εσόδων το 2016, παρά την αυξητική τάση των αφίξεων, επισημαίνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

 Όπως υπογραμμίζει η διοίκηση του ΣΕΤΕ, καθοριστικό ρόλο σε αυτήν την διαφαινόμενη εξέλιξη, διαδραμάτισαν οι φόροι, που επιβάρυναν το καλάθι του τουρίστα, με συνέπεια τις συγκρατημένες δαπάνες.
Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία του Συνδέσμου, το 2016 οι αφίξεις θα καλύψουν τον αρχικό στόχο των 25 εκατ. τουριστών (συν 2,5 εκατ. αφίξεις από την κρουαζιέρα), ενώ τα τα τουριστικά έσοδα θα κλείσουν σε επίπεδα σημαντικά χαμηλότερα των προσδοκώμενων.
Ήδη, από τα στοιχεία επταμήνου της Τράπεζας της Ελλάδος, καταγράφεται πτώση εσόδων κατά 5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, που αντιστοιχεί σε 346 εκατ. ευρώ. Ως ιδιαίτερα αρνητικό σημείο επισημαίνεται η πτώση -3%, ήτοι περίπου 104 εκατ. ευρώ, τον Ιούλιο, εξέλιξη που κατά πάσα πιθανότητα θα επηρεάσει συνολικά τα ετήσια αποτελέσματα.
Ο ΣΕΤΕ αναφερόμενος στους παράγοντες που επηρεάζουν την πορεία του ελληνικού τουρισμού, καθώς και την ανταγωνιστικότητά του, στέκεται ιδιαίτερα:
* Στις αυξήσεις άνω του 10% στο καλάθι του τουρίστα.
* Στις διαδοχικές αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ και στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών των νησιών.
* Στις επιβαρύνσεις όλων των επιμέρους κλάδων του τουρισμού με νέα τέλη και φόρους, που οδήγησαν στην αλλαγή της καταναλωτικής τάσης των τουριστών, με κύριο χαρακτηριστικό τις συγκρατημένες δαπάνες σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.
Παράλληλα, τονίζει ο ΣΕΤΕ, οι τουριστικές επιχειρήσεις, για να καταφέρουν να παραμείνουν ανταγωνιστικές, ύστερα και από την αρνητική εξέλιξη των μεγεθών κατά το πρώτο εξάμηνου του έτους, προώθησαν στην αγορά πακέτα μειωμένων τιμών «τελευταίας στιγμής». Αυτό σε συνδυασμό και με την απορρόφηση του ΦΠΑ, επηρέασαν την τιμολογιακή τους πολιτική, καταγράφοντας τελικά πτώση εσόδων.
Επιπρόσθετα, αφήνοντας πλήρως ανεξέλεγκτη την αγορά των ενοικιαζόμενων καταλυμάτων, το κράτος έχει ήδη απωλέσει σημαντικά έσοδα, τα οποία πιθανότατα θα είχαν αποτρέψει τις πρόσθετες επιβαρύνσεις στην ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και στα αποτελέσματα των τουριστικών επιχειρήσεων.
Τέλος, τονίζει ο ΣΕΤΕ, η Ελλάδα δεν επωφελήθηκε στον δέοντα βαθμό από την γεωπολιτική κατάσταση της Ανατολικής Μεσογείου, χάνοντας την ευκαιρία να κεφαλαιοποιήσει το γεγονός ότι παρά το προσφυγικό ζήτημα, η Ελλάδα παραμένει ο πλέον ασφαλής τουριστικός προορισμός σε σχέση με την ευρύτερη περιοχή.
Από την άλλη πλευρά, η συνεχιζόμενη αύξηση των αφίξεων, σύμφωνα με το ΣΕΤΕ, συντελεί αποφασιστικά στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης στον Τουρισμό, με αποτέλεσμα ο τομέας να παραμένει βασικός πυλώνας ενίσχυσης της απασχόλησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin