Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2016

Ο Ντουτέρτε έστειλε στο διάβολο τον Ομπάμα και στο... καθαρτήριο την ΕΕ

Νέα επίθεση κατά του Μπαράκ Ομπάμα εξαπέλυσε ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε. «Να πάτε στον διάβολο κύριε Ομπάμα» είπε ο Ντουτέρτε απευθυνόμενος στον αμερικανό πρόεδρο, ενώ έστειλε την ΕΕ στο... καθαρτήριο, επειδή «η κόλαση έχει γεμίσει». Απείλησε δε ότι θα αγοράσει όπλα από την Κίνα και τη Ρωσία.

Σε μια νέα ομοβροντία ύβρεων, ο Ντουτέρτε ανακοίνωσε ότι αναπροσαρμόζει την εξωτερική πολιτική της Μανίλας επειδή οι ΗΠΑ απογοήτευσαν τις Φιλιππίνες και πρόσθεσε ότι κάποια στιγμή «θα τα χαλάσει με την Αμερική», χωρίς να διευκρινίσει τι εννοούσε.

Σε τρεις ομιλίες του στη Μανίλα ο Φιλιππινέζος πρόεδρος υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν να του πουλήσουν πυραύλους και άλλα οπλικά συστήματα, αλλά η Ρωσία και η Κίνα του έχουν διαμηνύσει ότι θα του τα παράσχουν εύκολα.

«Μπορεί εσάς να σας ακούγεται βλακώδες, όμως είναι ιερό καθήκον μου να διατηρήσω την ακεραιότητα αυτής της δημοκρατίας και του λαού της», είπε. «Αν δεν θέλετε να πουλήσετε όπλα, θα πάω στη Ρωσία. Έστειλα τους στρατηγούς στη Ρωσία και η Ρωσία είπε "μην ανησυχείς, έχουμε ό,τι χρειάζεσαι, θα σου τα δώσουμε". Και όσο για την Κίνα, είπαν "έλα από δω να υπογράψεις και θα σου τα παραδώσουμε ολα"», υποστήριξε.

Την Κυριακή, ο Ντουτέρτε είχε δηλώσει ότι η Ρωσία και η Κίνα τον υποστήριξαν όταν εξέφρασε τα παράπονά του για τη συμπεριφορά των ΗΠΑ.

Απείλησε, επίσης, ότι θα αναθεωρήσει την Συμφωνία Επαυξημένης Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Μανίλας. Η συμφωνία αυτή υπογράφηκε το 2014 και παρέχει πρόσβαση στους Αμερικανούς στρατιώτες σε ορισμένες βάσεις των Φιλιππίνων. Τους επιτρέπει επίσης να κατασκευάζουν αποθηκευτικούς χώρους για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και για τις επιχειρήσεις τους σε περίπτωση ανθρωπιστικών κρίσεων ή φυσικών καταστροφών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin