Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2016

Κασουλίδης: Διαφωνία με την Κομισιόν για εκπλήρωση προαπαιτούμενων Τουρκίας για τη βίζα

Τη διαφωνία της Κύπρου επί της ερμηνείας της Κομισιόν, για το αν και κατά πόσο η Τουρκία έχει εκπληρώσει 65 από τα 72 κριτήρια για την απελευθέρωση των θεωρήσεων για την είσοδο Τούρκων πολιτών στην ΕΕ, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών  Ιωάννης Κασουλίδης σε παρέμβασή του στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ το οποίο πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο.


Αναφερόμενος στην 3η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, ο Υπουργός επεσήμανε στους ομολόγους του ότι η Κύπρος θεωρεί ότι τα κριτήρια 4, 22, 44, και 49 τα οποία σχετίζονται με θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων δεν έχουν εκπληρωθεί από πλευράς της Τουρκίας.

Κατέστησε μάλιστα σαφές στους Υπουργούς Εξωτερικών ότι η Κύπρος διαφωνεί και με την ερμηνεία της Κομισιόν ότι η Τουρκία πληροί μερικώς τα κριτήρια 47 και 68, καθώς, όπως τόνισε "δεν είναι δυνατόν τα εν λόγω κριτήρια να θεωρούνται ότι έχουν εκπληρωθεί τη στιγμή που η Τουρκία δεν συνεργάζεται με την Κυπριακή Δημοκρατία στους τομείς αυτούς".

Είναι πασιφανές, πρόσθεσε ο  Ι.Κασουλίδης ότι η εν λόγω ερμηνεία της Επιτροπής αντιβαίνει της αρχής που διέπει τον Οδικό Χάρτη και η οποία αφορά την άνευ διακρίσεων εκπλήρωση όλων των κριτηρίων έναντι όλων των κρατών μελών της ΕΕ.

Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις σε σχέση με την εφαρμογή του Οδικού Χάρτη και επιφυλασσόμαστε να ενεργήσουμε ανάλογα σε περίπτωση που δεν υπάρξει πλήρης εκπλήρωση των κριτηρίων από πλευράς της Τουρκίας, κατέληξε ο  Ι.Κασουλίδης.
 riknews.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin