Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2016

Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από τη Μοσούλη

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 100.000 ιρακινοί πολίτες μπορεί να εγκαταλείψουν τη χώρα, προκειμένου να ξεφύγουν από την στρατιωτική επιχείρηση στη Μοσούλη που έχει στόχο την ανακατάληψη της πόλης από το ISIS.


Η Ύπατη Αρμοστεία έκανε έκκληση για τη συγκέντρωση 61 εκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να εξασφαλιστούν σκηνές, καταυλισμοί, σόμπες, καθώς και απαραίτητες προμήθειες για τον χειμώνα για όσους εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και βρίσκονται είτε μέσα στο Ιράκ, είτε στις γειτονικές χώρες Συρία και Τουρκία.

«Η UNHCR ανησυχεί ότι τα γεγονότα στη Μοσούλη μπορούν να οδηγήσουν έως 100.000 Ιρακινούς να μεταβούν στην Συρία ή την Τουρκία» σημείωσε η ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας.

«Στη Συρία υπάρχουν σχέδια για την υποδοχή έως 90.000 Ιρακινών προσφύγων» προσθέτει η ανακοίνωση.

Από την πλευρά της, η Τουρκία δηλώνει έτοιμη να υποδεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από τη Μοσούλη, εάν η επιχείρηση στην πόλη προκαλέσει σεχταριστική βία, σημειώνει ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Νούμαν Κουρτουλμούς σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.

«Εάν κάτι πάει λάθος στη Μοσούλη, εκατοντάδες χιλιάδες θα πάρουν τις τσάντες τους, θα είναι δυστυχισμένοι και κουρασμένοι και με τα υπάρχοντά τους θα έρθουν στο μοναδικό μέρος που μπορούν να πάνε, στην Τουρκία» πρόσθεσε.

Αξιωματούχος από την υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών ισχυρίστηκε ότι η εμπειρία της χώρας με τους σύρους πρόσφυγες, σημαίνει ότι η Τουρκία είναι καλά προετοιμασμένη.

Στην Μοσούλη ζουν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι. Το ISIS κατέλαβε τον έλεγχο της πόλης τον Ιούνιο του 2014.
 elzoni.gr
18/10/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin