Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016

Κυπριακό: Διαφωνίες Ακιντζί

Τη διαφωνία του με τη λήψη αποφάσεων σε ομοσπονδιακό επίπεδο μέσω απλής πλειοψηφίας εξέφρασε ο Ακιντζί.


Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον πρόεδρο Αναστασιάδη την Τρίτη τόνισε ότι «η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι πολύ ευαίσθητη όσον αφορά αυτό το ζήτημα».

Σύμφωνα με τον Ακιντζί είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μια ομοσπονδιακή δομή και αποτελεσματική συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, προσθέτοντας ότι αυτό δεν σημαίνει απλή εκπροσώπηση σε σώματα. Όπως εξήγησε ο κ. Ακιντζί, εάν σε ένα συμβούλιο υπάρχει αναλογία 6 προς 3, τουλάχιστον ο ένας από τους τρεις θα πρέπει να εγκρίνει οποιαδήποτε απόφαση.

Είπε, επίσης, ότι δόθηκε η ευκαιρία στην τουρκοκυπριακή πλευρά να εξηγήσει στην ελληνοκυπριακή πλευρά τις θέσεις της για το θέμα αυτό.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει αλληλοκατανόηση στο θέμα αυτό, αντίθετα υπάρχει σοβαρή δυσκολία».

Ανέφερε ακόμη ότι υπάρχει η ελληνοκυπριακή θέση εναντίον της ασφάλειας και των εγγυήσεων και δήλωσε «τέτοιες προσεγγίσεις είναι λανθασμένες και οι Τουρκοκύπριοι έχουν απαιτήσεις λόγω των όσων βίωσαν το 1960 και το 1974». Ισχυρίστηκε ότι ο στόχος ήταν η καταστροφή του στάτους των Τουρκοκυπρίων, που προέρχεται από το Σύνταγμα του 1960.

Ο Ακιντζί υποστήριξε ότι τέτοιες εμπειρίες και εξελίξεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά «καταδεικνύουν απορριπτική στάση στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία».

Είπε ότι «οι εμπειρίες είναι σημαντικές, διότι, λόγω των εμπειριών του παρελθόντος, οι Τούρκοι της Κύπρου θέλουν τις εγγυήσεις της Τουρκίας». Οι εγγυήσεις, πρόσθεσε, «μπορούν να αναθεωρηθούν, όταν έρθει η ώρα».

Αναφερόμενος στις συναντήσεις της Ελβετίας για συζήτηση του εδαφικού, ο κ. Ακιντζί είπε ότι η εκτίμηση της τουρκοκυπριακής πλευράς για το θέμα αυτό παραμένει και υπενθύμισε δήλωσή του, ότι μάλλον θα πραγματοποιηθούν κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου. Ανέφερε, ωστόσο, ότι αυτό θα διαφανεί κατά τις επόμενες δυο-τρεις ημέρες.
 [elzoni.gr]
26/10/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin