Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

Ο Fitch αναβάθμισε την κυπριακή οικονομία

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της κυπριακής οικονομίας κατά μία μονάδα από BB- σε Β+ με θετική μακροπρόθεσμη προοπτική.

Ο οίκος αναβάθμισε επίσης τις αξιολογήσεις για τα εγχώρια ομόλογα στο BB- από B+. Η διαβάθμιση για τη χώρα (country ceiling) αναβαθμίστηκε σε BBB- από BB+ ενώ η βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση σε ξένο και εγχώριο νόμισμα επιβεβαιώθηκε στο Β.

Με βάση μια σειρά από εκτιμήσεις που κάνει, μεταξύ άλλων, για πρωτογενές πλεόνασμα κατά μέσο όρο στο 2% του ΑΕΠ και πληθωρισμό γύρω στο 1,2% ο οίκος εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος, το οποίο πρέπει να έφτασε στην κορύφωσή του ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 109% το 2015, θα υποχωρήσει με αργούς ρυθμούς στο 90% μέχρι το 2025. Ο Fitch, προβλέπει ότι το χρέος θα μειωθεί για να φτάσει οριακά πάνω από το 100% του ΑΕΠ ως το 2018.

Επιχειρήσεις που θα μειώσουν σε μεγάλο βαθμό το χρέος όπως μελλοντικές ιδιωτικοποιήσεις δεν έχουν ληφθεί υπόψη στην ανάλυση του οίκου, αναφέρεται. Οι προβλέψεις μας, προστίθεται, δεν περιλαμβάνουν επίσης τις επιπτώσεις στην ανάπτυξη ενδεχόμενων μελλοντικών ευρημάτων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, τα οφέλη από τα οποία θα καρπωθούν αρκετά χρόνια αργότερα.

Η Κύπρος, αναφέρει ο οίκος, «συνεχίζει να πραγματοποιεί ισχυρή πρόοδο στην αναπροσαρμογή της μετά την τραπεζική κρίση του 2013». Η έξοδος της χώρας από το πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ τον Μάρτιο, έλαβε χώρα στο πλαίσια μιας καλύτερης απόδοσης των δημοσιονομικών και οικονομικών στόχων που είχε θέσει το πρόγραμμα, την επιτυχία της άρσης των περιοριστικών μέτρων στη διακίνηση κεφαλαίων και τα βήματα που έγιναν για αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα».

Η οικονομική ανάκαμψη, η οποία διανύει τώρα στο δεύτερό της χρόνο, υποστηρίζει την εργασία, την αναπροσαρμογή της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών, και τα δημόσια οικονομικά, προστίθεται.

Ο Fitch προβλέπει ανάπτυξη του στο 2.9% του ΑΕΠ το 2016 (από 1,9% που είχε προβλέψει πέρσι). Σημειώνεται ότι η ανεργία καταγράφηκε στο 12,1% το δεύτερο τρίμηνο του 2016 από 14,9% το 2015.

Για το 2017 – 2018 ο οίκος προβλέπει ανάπτυξη της τάξης του 2,5% προσθέτοντας ότι η ανάπτυξη θα επωφεληθεί από μια αναμενόμενη αύξηση άμεσων ξένων επενδύσεων. Οι κίνδυνοι στην προοπτική απορρέουν από την απομόχλευση του τραπεζικού τομέα και ένα αδύναμο εξωτερικό περιβάλλον, εκτιμά.

Για τον τραπεζικό τομέα, αναφέρει ότι «σταδιακά ισχυροποιείται» γεγονός που είναι εμφανές από την αύξηση των καταθέσεων και τη σταθερή κεφαλαιοποίηση.
[ ΚΥΠΕ/riknews.com.cy]
22/10/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin