Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2016

Spiegel: Χάος αν αποτύχει η συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό

Για πιθανό χάος από από τυχόν αποτυχία της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό προειδοποιεί ο πολιτικός σύμβουλός Gerald Knaus που θεωρείται από πολύ κόσμο ο "ενορχηστρωτής" της συμφωνίας.
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel, ο Knaus εξηγεί πως στην περίπτωση κατάρρευσης της συμφωνίας χιλιάδες πρόσφυγες θα καταφτάνουν στην Ελλάδα και θα προσπαθούν να παραβιάσουν τους φράχτες στα βόρεια. Τα Βαλκάνια θα μετατραπούν σε πεδίο μάχης για τους μετανάστες, τους διακινητές, τους συνοριοφύλακες και το στρατό, λέει. "Αυτό θα σηματοδοτούσε το τέλος της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου".

Όπως αναφέρει το περιοδικό σε εκτενές άρθρο του, ως αποτέλεσμα των προσφυγικών ροών οι υποδομές της Λέσβου και άλλων ελληνικών νησιών κινδυνεύουν να καταρρεύσουν. Το ευρωπαϊκό μοντέλο δεν λειτουργεί πια. Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των μεταναστών που καταφτάνουν υποχώρησε μετά την εφαρμογή της συμφωνίας το Μάρτιο, ο αριθμός όσων κατευθύνονται προς την Ελλάδα έχει και πάλι αυξηθεί, πιθανότατα ως συνέπεια του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία στις 15 Ιουνίου. Τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο, 6.527 διέπλευσαν το Αιγαίο, σχεδόν διπλάσιοι σε σχέση με το Μάιο και τον Ιούνιο. Φαίνεται πως η κρίση στην Τουρκία, δεν τρόμαξε μόνο αρκετούς Τούρκους αλλά και ώθησε πολλούς πρόσφυγες έξω από τη χώρα.

Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με δίλημμα, λέει ο Knaus, το think tank του οποίου, Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Σταθερότητας, βοήθησε στη σύλληψη της ιδέας της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Οι Έλληνες, προσθέτει, δεν μπορούν πλέον να αγνοούν το χάος στα νησιά.
  capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin