Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2016

Ν. Αναστασιάδης: Η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν επέδειξε την απαραίτητη ευελιξία

Η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν επέδειξε την απαραίτητη ευελιξία κατά τις διαβουλεύσεις στο Μον Πελεράν, δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, απευθυνόμενος στους πολίτες της χώρας, σε διακαναλική συνέντευξη Τύπου, υπογραμμίζοντας ότι, αν και εξάντλησε κάθε όριο και παρά την απογοήτευση, είναι αποφασισμένος να προβεί στα απαραίτητα διαβήματα για να ξαναρχίσει ο διάλογος, με παράλληλη εντατικοποίηση των διαβουλεύσεων βάσει των συμφωνηθέντων, για επίτευξη συγκλίσεων επί των διαφορών.


Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά ήθελε να συνδέσει το εδαφικό με την πολυμερή διάσκεψη, ενώ δήλωσε ότι ήταν απαραίτητη προϋπόθεση η διαβούλευση με την Ελλάδα.
Ξεκινώντας τη δήλωσή του, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι θα ήθελε η σημερινή επικοινωνία να ήταν για να εξαγγείλει περαιτέρω πρόοδο. «Λυπούμαι ειλικρινά που είμαι υποχρεωμένος να καταγράψω τα αίτια της αποτυχίας» πρόσθεσε και διευκρίνισε ότι δεν θέλει να εμπλακεί στη λογική επίρριψης ευθυνών, αλλά δεν θα αφήσει αναπάντητους ισχυρισμούς που θέλουν την ελληνοκυπριακή πλευρά να ευθύνεται για το «ναυάγιο».

Ο κ. Αναστασιάδης εξήγησε ότι έπρεπε να συμφωνηθούν τα κριτήρια για το εδαφικό σε χάρτες, ενώ συμπλήρωσε ότι η μετάβαση στο εξωτερικό έγινε μετά από επιθυμία του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, προκειμένου να υπάρξει διαπραγμάτευση χωρίς διαρροές.

Ως βασικά κριτήρια για επίτευξη συμφωνία, ο κ. Αναστασιάδης περιέγραψε:

  • Την έκταση του εδάφους τουρκοκυπριακής συνιστώσας
  • Τον αριθμό των προσφύγων που θα επέστρεφαν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση
  • Την έκταση της ακτογραμμής κάθε πολιτείας
--
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin