Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2016

Προς τη Ρωσία κοιτάζει η Μολδαβία

Ο φιλορώσος υποψήφιος Ιγκόρ Ντόντον κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στην Μολδαβία, καθώς επικράτησε της φιλοευρωπαίας Μάια Σάντου.


Πρώτη του προτεραιότητα «να ασκήσει πίεση» για πρόωρες βουλευτικές εκλογές ώστε να αλλάξει η κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζει στενότερες σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ιγκόρ Ντόντον κέρδισε τις εκλογές της Κυριακής υποσχόμενος κατά την προεκλογική εκστρατεία να καταργήσει την εμπορική συμφωνία που υπέγραψε η πρώην σοβιετική δημοκρατία το 2014 με τις Βρυξέλλες.


  • Νοθεία κατήγγειλε από την πλευρά της η αντίπαλός του.


«Οι αυτές δεν ήταν ούτε άψογες, ούτε ελεύθερες» δήλωσε η Μάια Σάντου.

«Αντιμετωπίσαμε ψέματα, χειραγώγηση, προσφυγή σε βρόμικο χρήμα και σε κυβερνητικά μέσα εναντίον μας» ανέφερε και υποσχέθηκε ότι «θα αγωνιστεί για κάθε ψήφο» και θα απαιτήσει να διεξαχθεί «έρευνα για κάθε παράβαση» που έγινε.

Η Σάντου ζήτησε επίσης την παραίτηση της Αλίνα Ρούσου, της προέδρου της Εκλογικής Επιτροπής και ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει εναντίον της στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Στην πρωτεύουσα Κισινάου, αρκετές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το απόγευμα έξω από την έδρα της Εκλογικής Επιτροπής φωνάζοντας το σύνθημα «Δεν συμφωνούμε» και ζητώντας την ακύρωση των αποτελεσμάτων.

Μετά την καταμέτρηση του 100% των ψήφων ο Ντόντον ανακηρύχθηκε νικητής με ποσοστό 52,18% έναντι 47,82% της Σάντου. Η συμμετοχή ανήλθε στο 53,4%, αυξημένη κατά 4 μονάδες σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο.
 elzoni.gr
 16/11/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin