Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2016

Γερμανική πρωτοβουλία για νέα συμφωνία ελέγχου εξοπλισμών με τη Μόσχα

Δεκαπέντε χώρες προσχώρησαν στην πρωτοβουλία της Γερμανίας να ασκηθεί πίεση προς μια νέα συμφωνία ελέγχου εξοπλισμών με τη Μόσχα, προκειμένου να αποφευχθεί ένας ανταγωνισμός όπλων στην Ευρώπη μετά τις πράξεις της Ρωσίας στην Κριμαία και την ανατολική Ουκρανία.

«Η ασφάλεια της Ευρώπης κινδυνεύει. Όσο δύσκολες και να είναι οι σχέσεις με τη Ρωσία στο παρόν, χρειαζόμαστε περισσότερο διάλογο, όχι λιγότερο» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt.
Ο Σταϊνμάγερ απηύθυνε κάλεσμα για πρώτη φορά για μια νέα συμφωνία οπλισμών με τη Ρωσία τον Αύγουστο, για να αποφευχθεί η κλιμάκωση των εντάσεων στην Ευρώπη.
Άλλες δεκαπέντε χώρες, όλες μέλη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη - έχουν προσχωρήσει στην πρωτοβουλία του Σταϊνμάγερ: η Γαλλία, η Ιταλία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Ελβετία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Ισπανία, η Φινλανδία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Ρουμανία, η Σουηδία, η Σλοβακία, η Βουλγαρία και η Πορτογαλία.
Η ομάδα σκοπεύει να εκδώσει κοινό ανακοινωθέν σήμερα και θα συναντηθεί ξανά στο περιθώριο μιας συνάντησης του ΟΑΣΕ σε επίπεδο υπουργών στις 8 και 9 Δεκεμβρίου στο Αμβούργο το οποίο φιλοξενεί η Γερμανία.
Ο Σταϊνμάγερ καταδίκασε την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και την υποστήριξη της Μόσχας για τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, δηλώνοντας ότι τέτοιες πράξεις υπονομεύουν τους λεπτούς δεσμούς εμπιστοσύνης που έχουν χτιστεί ανά τις δεκαετίες και απειλούν να εξαπολύσουν έναν νέο ανταγωνισμό όπλων.
Ο Γερμανός υπουργός παρότρυνε και άλλες χώρες να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία του. «Είμαστε υπεύθυνοι για να μην αφήσουμε καμία ευκαιρία να χαθεί στην προσπάθειά μας να αυξήσουμε την ασφάλεια και την ειρήνη», είπε στην εφημερίδα.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin