Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2016

Erdogan: Όχι ένταξη στην Ε.Ε. με κάθε κόστος

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε την Κυριακή πως η Τουρκία «δεν χρειάζεται να γίνει μέλος της Ε.Ε. με κάθε κόστος», παρουσιάζοντας ως εναλλακτική τη δυνατότητα να συνταχθεί με την ένωση ασφαλείας «Σανγκάι 5», στην οποία κυριαρχούν Κίνα, Ρωσία και χώρες της κεντρικής Ασίας.


Η Τουρκία βρίσκεται σε διαδικασία διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην Ε.Ε. τα τελευταία 11 χρόνια, όμως ακόμα και σήμερα η απόσταση μέχρι την ένταξη φαίνεται πιο μεγάλη από ποτέ. Τα ευρωπαϊκά κράτη πραοβαίνουν συνεχώς σε δημόσιες κατηγορίες σχετικά με τις παραβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που λαμβάνουν χώρα στην Τουρκία, οι οποίες μάλιστυα εντάθηκαν σημαντικά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

«Η Τουρκία πρέπει να νιώθει ήρεμη. Δεν πρέπει να λέει "θέλω την Ε.Ε. με κάθε κόστος". Έτσι πιστεύω», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος σε δημοσιογράφους της εφημερίδας «Χουριγιέτ» επιστρέφοντας από τις επισκέψεις του σε Πακιστάν και Ουζμπεκιστάν.

«Γιατί να μην είναι η Τουρκία στους "Σανγκάι 5"; Αυτό είπα στον κύριο Πούτιν και στον κύριο Ναζαρμπάγιεβ, οι οποίοι είναι ήδη στους "Σανγκάι 5" σήμερα. Εάν μπούμε σε αυτή την ένωση, θα έχουμε πολύ μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων», προσέθεσε ο Ερντογάν.

Η Κίνα, η Ρωσία και τέσσερις χώρες της κεντρικής Ασίας, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν, ίδρυσαν τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σανγκάης (SCO), ο οποίος παλαιότερα ήταν γνωστός ως «Σανγκάι 5», το 2001 ως μία τοπική ένωση ασφαλείας με στόχο να καταπολεμήσει τοπικές απειλές που προέκυπταν από το ISIS και τη διακίνηση και εμπόριο ναρκωτικών πυο πραγνματοποιείται με επίκεντρο το γειτονικό Αφγανιστάν.

Η ένταξη της Τουρκία στον συνασπισμό θα προκαλούσε ανησυχία στη Δύση αλλά και στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ.
 kathimerini.com.cy
20/11/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin