Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2016

Κίνα προς Τραμπ:Η εδαφική ακεραιότητα δεν είναι υπό διαπραγμάτευση

Σε μια συγκαλυμμένη προειδοποίηση προς τον νεοεκλεγέντα Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο πρέσβης της Κίνας στις Ηνωμένες Πολιτείες είπε χθες ότι η Κίνα δεν θα διαπραγματευτεί ποτέ με την Ουάσιγκτον θέματα που αφορούν την εθνική της κυριαρχία ή την εδαφική της ακεραιότητα.


Ο πρέσβης Σουέι Τιανκάι, μιλώντας σε στελέχη των μεγαλύτερων αμερικανικών εταιρειών, είπε ότι το Πεκίνο και η Ουάσιγκτον χρειάζεται να δουλέψουν για να ενισχύσουν τη σχέση τους. "Το πολιτικό θεμέλιο της σχέσης μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ δεν θα πρέπει να υπονομευτεί. Θα πρέπει να διατηρηθεί", είπε ο Σουέι.

 "Και οι βασικοί κανόνες των διεθνών σχέσεων θα πρέπει να τηρηθούν, όχι να αγνοηθούν, και ασφαλώς όχι να αντιμετωπισθούν ως προϊόν συμβιβασμού. Και μάλιστα, η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα δεν αποτελούν διαπραγματευτικά όπλα. Σε καμία περίπτωση", είπε ο Σουέι.

Ο πρέσβης δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην Ταϊβάν, ούτε στις δηλώσεις του Τραμπ την περασμένη εβδομάδα ότι δεν είναι απαραίτητο για τις Ηνωμένες Πολιτείες να ακολουθήσουν τη μακροχρόνια πολιτική της αναγνώρισης της Ταϊβάν από την Αμερική ως μέρος μιας "ενιαίας Κίνας".Οι παρατηρήσεις του Σουέι ακολουθούν τη γραμμή του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, το οποίο διαμαρτυρήθηκε για τις δηλώσεις και το οποίο θεωρεί την αρχή της "ενιαίας Κίνας" ως την "πολιτική βάση" για τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.
Πηγή: ΚΥΠΕ - riknews.com.cy
-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin