Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2016

Κασουλίδης: Θετική για Κύπρο η δήλωση Σλοβακίας για Τουρκία

Θετική είναι η πρώτη αντίδραση από πλευράς Λευκωσίας για ότι αφήνει πίσω του το μπλοκάρισμα τη Αυστρίας*** επί των Συμπερασμάτων Αξιολόγησης της Τουρκίας.


Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης σχολιάζοντας το κείμενο των συμπερασμάτων που θα παρουσιαστεί ως δήλωση της Σλοβάκικης Προεδρίας και όχι ως κοινή θέση των 27*** το χαρακτήρισε ως θετικό καθότι όπως είπε περιλαμβάνει ισχυρά μηνύματα σε σχέση με τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας και έχει ενδυναμωθεί ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο ρόλο της Τουρκίας στη διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με τον Υπουργό το κείμενο για την Τουρκία αναφέρεται, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, στη συνεχιζόμενη άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει το Πρόσθετο Πρωτόκολλο ενώ τονίζεται ότι η Τουρκία δεν έχει σημειώσει πρόοδο προς την εξομάλυνση των σχέσεων της με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθυμίζεται ότι η αναγνώριση όλων των κρατών μελών αποτελεί βασικό συστατικό της ενταξιακής διαδικασίας και γίνεται αναφορά στην Αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005 στην οποία περιλαμβάνονται όλες οι υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της Κύπρου.

Επαναλαμβάνεται η ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών μελών επί των χωρικών τους υδάτων και επί του εναερίου χώρου τους, και της αποφυγής απειλών ή ενεργειών εναντίον κρατών μελών. Δύο άλλα σημαντικά στοιχεία είναι η αναφορά σε σχέση με την ένταξη των κρατών μελών της Ένωσης σε διεθνείς οργανισμούς καθώς και η ανάγκη συμμόρφωσης της Τουρκίας με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ.
 kathimerini.com.cy
13/12/16
.

***Ως δήλωση της Σλοβακικής Προεδρίας και όχι ως κοινή θέση των 28, θα παρουσιαστεί τελικά το κείμενο των συμπερασμάτων για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, λόγω των αντιρρήσεων της Αυστρίας, σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος μετείχε σήμερα στις σχετικές εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ .

Η Αυστρία δεσμευόταν από το κοινοβούλιο της να ζητήσει το πάγωμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας και ο Υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτζ δεν έλαβε οδηγίες περί του αντιθέτου.
 riknews
13/12/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin