Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2016

Οζγκιουργκιούν: Το φυσικό αέριο ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους μη λύσης του Κυπριακού

Μπορώ να πω ξεκάθαρα ότι θα δημιουργηθεί πίεση για άρση των παρεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας, δήλωσε ο λεγόμενος “πρωθυπουργός” Χουσείν Οζγκιουργκιούν προσθέτοντας πως αυτό το δικαίωμα το οποίο οι συμφωνίες ασφάλειας – κατά την έκφρασή του – έδωσαν στην Τουρκία και παρενέβη το 1974, η ε/κ πλευρά και η Ελλάδα θέλουν να το καταργήσουν στη Γενεύη.


Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Οζγκιουργκιούν μιλούσε στο “πανεπιστήμιο” της Λεύκας με αφορμή την "ανακήρυξη" της περιοχής σε "έκτη επαρχία" του ψευδοκράτους.

Ανέφερε ότι το σχέδιο Ανάν που προνοούσε την επιστροφή 1/3 των εδαφών που είναι υπό τον έλεγχο των Τ/κ σήμερα, απορρίφθηκε με 75% από τους Ε/κ που αποδεικνύει ότι δεν θέλουν περισσότερο έδαφος.

Ανέφερε επίσης ότι το ΣΑ του ΟΗΕ απέρριψε πρόταση για άρση της “απομόνωσης” των Τ/κ.

Το σχέδιο Ανάν, πρόσθεσε, έδειξε ότι στο νησί υπάρχουν “δύο λαοί” και πως οι Ε/κ και η διεθνής κοινότητα δεν είναι έτοιμοι για μια λύση. Επιπλέον, είπε, το γεγονός ότι αμέσως μετά το δημοψήφισμα η Κύπρος έγινε μέλος της ΕΕ, είχε ως αποτέλεσμα να μπει εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις Τουρκίας – ΕΕ.

Εάν η συμφωνία για τη λύση δεν θα μετατραπεί σε πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ, συνέχισε ο κ. Οζγκιουργκιούν, αυτή μπορεί να παραβιαστεί (από τους Ε/κ). Ισχυρίστηκε δε ότι η ύπαρξη φυσικού αερίου στην Κύπρο είναι ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους που δεν μπορεί να λυθεί το Κυπριακό.

Οι σχέσεις με την Τουρκία, ανέφερε, θα συνεχίσουν να είναι στο υψηλότερο επίπεδο και κατέληξε λέγοντας ότι η ανάπτυξη του ψευδοκράτους δεν θα σταματήσει σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία στο Κυπριακό.
 kathimerini.com.cy
28/12/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin