Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

Κύπρος: Συμβιβαστική φόρμουλα ΗΠΑ για εγγυήσεις. «Περιορισμένου χρόνου και έκτασης» εγγυοδοσία

Συμβιβαστική φόρμουλα για τις εγγυήσεις προωθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τη εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ των Αθηνών».


Όπως γράφει η εφημερίδα, οι Αμερικανοί αναμένουν το «ναι» της Αθήνας ως συνεγγυήτριας δύναμης και της Λευκωσίας εκ παραλλήλου, προκειμένου να οριστικοποιηθεί με δική τους διαμεσολαβητική πρωτοβουλία «συνάντηση κορυφής» Ελλάδας - Τουρκίας για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με Τα Νέα, η Ουάσιγκτον μαζί με τη Βρετανία και με άτυπη σύμπραξη των Ηνωμένων Εθνών έχουν επεξεργασθεί συγκεκριμένη φόρμουλα, την οποία διαβίβασε η υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ.

  • Σύμφωνα με τη φόρμουλα, θα διαμορφωθεί πρόνοια για «περιορισμένου χρόνου και έκτασης» εγγυοδοσία, σε σχέση μόνο με το τουρκικό σκέλος του διζωνικού κρατικού μορφώματος που θα προκύψει ως ομοσπονδιακός συμβιβασμός.


  • Η παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο έδαφος της Ενωμένης Κυπριακής Ομοσπονδίας «θα περιοριστεί δραστικά», τόσο σε αριθμούς όσο και σε οπλικές δυνατότητες αλλά και όσον αφορά τη διασπορά τους.


Το σχέδιο της εγγυοδοσίας και οι λειτουργικές του παράμετροι θα συναρτηθούν προς «ουσιαστική επιτήρηση» από μηχανισμούς των Ηνωμένων Εθνών, ή ενδεχομένως και νατοϊκών. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά προϋποθέσεις και λόγους τυχόν επεμβατικής ενεργοποίησης.

Σημειώνεται ότι η μεσολαβητική φόρμουλα που έχει τεθεί επί τάπητος, προνοεί την έναρξη αποχώρησης του βασικού κορμού των κατοχικών δυνάμεων από τα κυπριακά εδάφη, «από την επομένη της συνυπογραφής λύσης από τους δύο ηγέτες, νοουμένου ότι θα έχει προεπικυρωθεί από χωριστά δημοψηφίσματα.
Κατερίνα Μηλιώτη
Πηγή: Τα Νέα, riknews.com.cy
-

-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin