Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Συνάντηση Πούτιν - Άμπε με στόχο την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων

H επίλυση του προβλήματος εδαφικών διεκδικήσεων που έχει εμποδίσει τις δύο χώρες να υπογράψουν συμφωνία ειρήνης για τον επίσημο τερματισμό του Β' Παγκοσμίου Πολέμου θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν σήμερα στην Ιαπωνία ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.


Οι δύο πλευρές αναμένεται ότι θα υπογράψουν συμφωνίες για την οικονομική συνεργασία τους, σε τομείς από την ιατρική τεχνολογία μέχρι την ενέργεια. Ωστόσο το επίκεντρο του διπλωματικού ενδιαφέροντος εντοπίζεται στις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος με τα νησιά του δυτικού Ειρηνικού που κατέλαβαν οι σοβιετικές δυνάμεις στο τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, αναγκάζοντας 17.000 Ιάπωνες να τα εγκαταλείψουν.

Η συνάντηση των δύο ηγετών θα γίνει στο Ναγκάτο, στην εκλογική περιφέρεια του Άμπε, στα νότια της Ιαπωνίας, ενώ οι συναντήσεις θα επαναληφθούν αύριο στο Τόκιο.

Ο Άμπε υποστηρίζει την επίλυση της εδαφικής διεκδίκησης των νησιών, τόσο για λόγους προσωπικού πολιτικού συμβολισμού, όσο και για λόγους διπλωματικής και γεωπολιτικής πρακτικής, προκειμένου να βελτιώσει τις σχέσεις της Ιαπωνίας με τη Ρωσία, ως γεωπολιτικό αντίβαρο στην περιφερειακή και διεθνή αναβάθμιση της Κίνας.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, naftemporiki.gr
15/12/16
-


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin