Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Τα επόμενα βήματα καθ' οδόν προς το Brexit εξειδικεύουν οι «27»

Τα βήματα που θα ακολουθήσει η ΕΕ μετά την επίσημη ειδοποίηση από το Ηνωμένο Βασίλειο για την έξοδό του εξειδικεύουν οι «27» στο δείπνο στις Βρυξέλλες με «μενού» το Brexit, χωρίς την παρουσία της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.


Σύμφωνα με το προσχέδιο της δήλωσης που αναμένεται να υιοθετήσουν οι «27» και το οποίο περιήλθε στην κατοχή του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες χαιρετίζουν την αναγόρευση του Μισέλ Μπαρνιέ, αρμόδιο για το Brexit στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, επικαλούμενοι «τη διασφάλιση της διαφάνειας και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης», η ομάδα του Μπαρνιέ θα ενσωματώσει έναν εκπρόσωπο της εκ περιτροπής προεδρίας του Συμβουλίου, ενώ εκπρόσωποι του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα είναι παρόντες υποστηρίζοντας τις συνεδρίες διαπραγμάτευσης, μαζί με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επιπλέον, οι «27» προβλέπουν τη δημιουργία «ειδικής ομάδας εργασίας» με μόνιμο επικεφαλής, η οποία θα διασφαλίζει ότι οι διαπραγματεύσεις θα διεξάγονται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές των κρατών-μελών και θα παρέχουν «καθοδήγηση» στο διαπραγματευτή της Επιτροπής.

Το προσχέδιο της δήλωσης διευκρινίζει ότι η πρωθυπουργός, οι υπουργοί της κυβέρνησης καθώς και τα μέλη των προπαρασκευαστικών οργάνων του Συμβουλίου που εκπροσωπούν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα συμμετάσχουν στις συζητήσεις ή στις αποφάσεις που το αφορούν, μετά το Μάρτιο, οπότε και θα προχωρήσουν στην επίσημη ειδοποίηση.
 tanea.gr
15/12/16
-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin