Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Ρωσοτουρκικό deal για Συρία

Για ρωσοτουρκικό deal που καθορίζει το μέλλον του εμφυλίου πολέμου στην Συρία και ενδέχεται να ανοίξει τον δρόμο για μια πολιτική λύση που θα ικανοποιεί μερικώς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές κάνουν λόγο τουρκικές πηγές της «Κ» στην Άγκυρα.


Η Τουρκία θεωρεί ότι αυτή την στιγμή το βασικό εμπόδιο για την υλοποίηση της ρωσοτουρκικής συμφωνίας είναι η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ήδη από τον Αύγουστο, Άγκυρα και Μόσχα επιχειρούν να έρθουν σε συμφωνία για τον συντονισμό των ενεργειών τους στην Συρία. Η Ρωσία επιμένει για την κατάληψη του Χαλεπιού και την εξασφάλιση της ασφάλειας του δυτικού κομματιού της Συρίας, όπου η Μόσχα διατηρεί στρατηγικά συμφέροντα και στρατιωτικές βάσεις.

Με αντάλλαγμα αυτό το ρωσικό αίτημα, η Τουρκία επιμένει για την ανάπτυξη μιας τουρκικής ζώνης επιρροής στο βόρειο κομμάτι της Συρίας, η οποία θα έχει ως απώτερο στόχο τον διαμελισμό της κουρδικής επικράτειας στην Συρία. Στο υπόλοιπο κομμάτι της Συρίας, Κούρδοι και άλλες σουνιτικές-αραβικές ομάδες δίνουν αγώνα δρόμου για να κερδίσουν έδαφος. Μετά την ανάδυση της τελικής εικόνας στην Συρία, οι εμπλεκόμενες πλευρές, Ρωσία, Τουρκία, Κούρδοι και υπόλοιπες ομάδες ετοιμάζονται να συζητήσουν την αποκέντρωση της χώρας και την δημιουργία ενός είδους ομοσπονδίας.
 kathimerini.com.cy
 16/12/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin